Sari la conținut

Din acest an, Braşovul a intrat pe harta marilor carnavaluri cu primul bal al măscăricilor, sărbătorit la Lăsata secului. Zeci de tineri din Şcheii Braşovului s-au îmbrăcat în straie medievale, dar şi în clovni, iar piticii au ales costumele de iepuraşi sau dalmaţieni. Au plecat în alai mare, pe ritm de fluier, pe străzile din centrul istoric şi au colindat pe sub Poarta Schei până la Centrul Cultural Reduta.

Tradiţie de 60 de ani. Mascaţii au împărtăşit braşovenilor care s-au oprit să îi admire, gogoşi şi rachiu, după cum cere tradiţia de lăsata secului. După mai bine de 60 de ani, obiceiul a fost readus la viaţă cu sprijinul Asociaţiei Şcheienilor, în parteneriat cu Centrul Cultural „Reduta" şi „Casa Mureşenilor. „După 60 de ani de la ultimul carnaval, asociaţia a hotărât să reia spiritul vesel al Scheienilor şi să reînvie o tradiţie care a fost uitată. Tinerii şi copii din Schei trebuie să înveţe ce înseamnă obiceiul şi tradiţia de Lăsata secului. Vor mai urma şi alte evenimente sub egida Asociaţiei Scheienilor, pentru că prea multe obiceiuri şi tradiţii au fost îngrupate”, a declarat Eugen Moga, prim-vicepresedinte Asociaţia Şcheienilor.

Masa măscăricilor. După defilare, măscăricii au poposit la Centrul Cultural Reduta, unde au avut parte de un bufet suedez sau trocăresc cum se numea în urmă cu 60 de ani masa măscăricilor. Desfăşurarea paradei şi a balului măscăricilor a fost întreruptă după Al doilea război mondial, din cauza regimului comunist. Însă amintirile frumoase pe care scheienii bătrâni le-au adunat de-a lungul timpului, i-au făcut pe organizatori să reînvie un obicei de mult timp uitat.

Comentarii

Ultimă oră