Sari la conținut

Braşovul, oraşul copilăriei lui Ştefan O. Iosif

brasovul-orasul-copilariei-lui-stefan-o-iosif

,,Braşovul este oraşul cel mai frumos din tot Ardealul,,- spunea poetul Ştefan Octavian Iosif, după ce a trebuit să se mute la Sibiu. În semn de preţuire pentru cunoscutul poet ce s-a născut şi  a copilărit  la Braşov, în parcul central a fost amplasată  o statuie a  acestuia, iar şcoala 11 îi poartă numele.
Ştefan Octavian Iosif se naşte la Brasov, în 1875, fiind al cincilea copil al familiei. Casa în care a copilărit se află pe strada Prundului. Este primul imobil de lângă fosta Baie comunală. Pe placa memorială de pe frontispiciu scrie -,,În această casă s-a născut şi a copilărit poetul Ştefan Octavian Iosif, cântăreţ al frumuseţilor patriei şi al vieţii poporului. „Tatăl, Ştefan Iosif, era  profesor de greacă  si germană la liceul românesc din Brasov, pe care l-a şi condus mulţi ani.

Copilului îi plăcea să hoinărească prin pădurea de pe Tâmpa, dragostea de natură răzbătând din poeziile sale de mai târziu. În 1885 este înscris la  liceul român", azi Andrei Şaguna, unde învaţă foarte bine latina şi  franceza. Se mută  apoi cu familia la Sibiu.  Aici, Ştefan O. Iosif tânjeşte după oraşul natal, Braşovul,  despre care spunea că este „oraşul cel mai frumos din tot Ardealul”. În anul 1904 s-a căsătorit cu scriitoarea Natalia Negru, cu care are o fiică. Relaţia acestora a durat până în 1911, când cei doi divorţează, iar Natalia Negru se căsătoreşte cu poetul Dimitrie Anghel, foarte bun prieten a lui Şt. O. Iosif.


Spulberarea căsniciei  a dus la prăbuşirea  fizică a  poetului, murind în 1913, la vârsta de 37 de ani. În urma lui, au rămas traduceri din opere  importante şi mai multe volume  de versuri. ,,Cântecul ce-ades ți-l cânt, Când te-adorm în fapt de seară, Puiule, e-un cântec sfânt, Vechi și simplu de la țară.Mama mi-l cânta și ea, Și, la versul lui cel dulce, Puiul ei se potolea, Și-o lăsa frumos să-l culce.” - cine nu ştie acest duios cântec sfânt,  scris de poetul braşovean Ştefan Octavian Iosif.

Comentarii

Ultimă oră