Sari la conținut

Bucătării inteligente pentru seniorii braşoveni

bucatarii-inteligente-pentru-seniorii-brasoveni

Nouă braşoveni au de câteva săptămâni bucătării dotate cu echipamente conectate la un sistem software integrat, în cadrul unui proiect pilot.

Braşovul este singurul oraş din România unde a fost implementat acest proiect pilot, finanţat din bani europeni, care vine în ajutorul persoanelor vârstnice prin dotarea locuinţelor cu bucătării inteligente, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii, creşterii gradului de autonomie şi încurajarea comportamentului social. Practic, vârstnicii vor putea controla, prin intermediul unei tablete, programul de gătit al cuptorului inteligent, pot socializa între ei  sau îşi pot face cumpărăturile online, în funcţie de ingredientele necesare pentru pregătirea unei reţete disponibile în program. Mai mult, bucătăriile au venit la pachet cu o serie de senzori, care vor anunţa imediat în sistem dacă ceva este în neregulă.
Cei nouă vârstnici care au de acum în casă o astfel de bucătărie, a cărei valoare este de 5.000 de euro, sunt beneficiari ai Centrului de zi pentru persoane vârstnice din subordinea Direcţiei de Servicii Sociale Braşov.
„Nu le-a venit să creadă că în casa lor o să existe ceva de domeniul fantasticului, cel puţin la noi în ţară pentru că ştim că în Europa se utilizează de foarte mult timp astfel de bucătării şi aparatură electrocasnică inteligente, pentru a ne arăta modul lor de viaţă” a declarat  Mariana Topoliceanu director Direcţia de Servicii Sociale Braşov.
Unul dintre cei nouă norocoşi este domnul Ovidiu Popescu, în vârstă de 75 de ani, care îşi laudă noul cuptor, incomparabil mai bun decât vechiul aparat.
„E un aragaz care în primul rând îşi asigură securitatea având atâţia senzori, are regulatorul care asigură o flacără constantă pe perioadă lungă de timp şi e puţin mai dificil ca celălalt că are plita din inox care e mai pretenţioasă” spune Ovidiu Popescu, beneficiar.
Bucătăriile inteligente, au fost montate de o firmă braşoveană, realizatoarea softului şi de reprezentanţii firmei producătoare a electrocasnicelor la domiciliul celor 9 beneficiari, în prima fază a proiectului. A fost o perioadă de acomodare a vârstnicilor cu noile tehnologii. Urmează a doua fază când beneficiarii vor primi şi tabletele prin intermediul cărora echipamentele din bucătărie pot fi accesate.
”Fiecare persoană primeşte o astfel de tabletă cu software-ul nostru. Avem prima pagină care ne arată o reţetă aleasă de sistem pentru persoana respectivă, bineînţeles că există o listă de reţete. Avem o listă de cumpărături care poate fi trimisă, de exemplu doar cărnurile, către o persoană sau către un magazin şi o alegem de exemplu pe Cristina care este fiica” a declarat Dominic Mircea Kristaly, manager de proiect.
„Sunt senzori de fum, de umiditate, de temperatură, de închis - deschis uşa, senzori pentru frigider, care ajută foarte mult pentru că ne semnalizează dacă respectivul beneficiar a utilizat frigiderul sau nu. Dacă nu l-a utilizat o perioadă îndelungată de timp probabil este o problemă, dacă uită deschis gazul, dacă are fum în bucătărie sau dacă se produce o inundaţie, semnalele acestea sunt date pe tabletă, pe cuptor şi se va emite în următoarea fază a proiectului un semnal către cei care au grijă de ei” a spus  Gabriela Moraru director  general firma software. Proiectul pilot este implementat în 3 din cele 5 ţări partenere în programul Framework for Optimizing the Process of Feeding – FOOD.

Comentarii

Ultimă oră