Sari la conținut

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov anunţă publicarea pe site-ul instituţiei, respectiv http://bv.finantepublice.ro, la secţiunea Calendar obligaţii fiscale, a calendarului obligaţiilor fiscale pentru luna mai 2013.


   În plus faţă de obligaţiile declarative lunare obişnuite, calendarul lunii mai  impune următoarele termene:

27 mai  este ultima zi pentru:


-    depunerea formularului 200 "Declaraţie privind veniturile realizate din România", de către persoanele fizice care au realizat în anul 2012 individual sau într-o formă de asociere:
o    venituri determinate în sistem real din:
§    activităţi independente (activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală);
§    închirieri, inclusiv în scop turistic, arendă;
§    activităţi agricole;
o    venituri din:
§    transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;
§    operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract şi orice alte operaţiuni de acest gen.
[art. 83 alin. (1) şi (2) Cod fiscal şi OPANAF 24/2013]
Atenţie! Contribuabilii care au obligaţia depunerii declaraţiei 200 pot dispune asupra destinaţiei unei sume, reprezentând pana la 2% din impozitul datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii. Această posibilitate o au şi contribuabilii care nu au obligaţia depunerii Declaraţiei 200: activităţi impozitate la normă (activităţi independente, activităţi agricole şi închirieri în scop turistic), venituri prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. a)-c) cu opţiune de impozitare cf. art. 521, activităţi pentru care nu s-a optat pentru impozitare în sistem real ( închiriere în lei şi arendare), care vor completa numai punctul III din Declaraţia 200.
-    depunerea formularului 201 "Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate", de către persoanele fizice rezidente care au realizat în anul 2012 venituri din străinătate impozabile în România: profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare, alte venituri din investiţii, venituri din pensii, precum şi alte venituri impozabile potrivit titlului III din Codul fiscal.
[art. 90 alin. (3) Cod fiscal, pct. 177 norme şi OPANAF nr. 52/2012]
-    depunerea formularului 220 "Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit", de către persoanele fizice care în anul anterior au realizat pierderi şi de către cele care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi de către cele care, din motive obiective estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.
[art. 81 alin. (3) Cod fiscal şi OPANAF nr. 184/2013]
-    depunerea formularului 221 "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit", de către persoanele fizice care realizează în anul 2013, în mod individual, venituri din România, din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
[art. 74 alin. (2) Cod fiscal şi OPANAF nr. 476/2013]
-    depunerea formularului 223 "Declaraţie privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţile supuse regimului transparenţei fiscale", de către asocierile care în anul anterior au realizat pierderi şi cele care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cele care, din motive obiective estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.
[art. 81 alin. (3) Cod fiscal şi OPANAF nr. 184/2013]
-    depunerea formularului 230 "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ" de către persoanele fizice care au realizat în anul 2012 venituri din salarii şi asimilate salariilor
[art. 57 alin. (4) şi art. 581 Cod fiscal şi OPANAF nr. 52/2012
modificat de OPANAF 647/2013]

30 mai  este ultima zi pentru:


-    depunerea situaţiilor financiare anuale aferente anului 2012, de către societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, precum şi de subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European
[art. 27 alin. (1) şi (2), art. 28, art. 36 din Legea
contabilităţii nr. 82/1991 republicată şi OMFP nr. 40/2013]
-    depunerea raportării contabile anuale la 31 decembrie 2012 de către entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, precum şi de subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European
[art. 27 alin. (3) şi (31), art. 37 din Legea
contabilităţii nr. 82/1991 republicată şi OMFP nr. 40/2013]

Comentarii

Ultimă oră