Sari la conținut

Căminul pentru bătrâni din Noua nu funcţionează la capacitate normală

caminul-pentru-batrani-din-noua-nu-functioneaza-la-capacitate-normala

Căminul pentru bătrâni din Noua funcţionează la 68% din capacitate

Motivul: criza de personal. Tot din cauza lipsei de angajaţi, Centrul de tip Respiro pentru persoane cu handicap grav stă închis din anul 2016


   Chiar dacă cererea de locuri în căminele pentru persoane vârstnice este mare, cel din Braşov nu poate fi ocupat în totalitate.

Din cele 135 de locuri de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Noua, sunt ocupate numai 92 (adică 68,14%), potrivit Marianei Topoliceanu, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din Primăria Braşov.

Motivul, a explicat ea, este lipsa de personal: „Avem prea puţine infirmiere şi îngrijitoare. Dacă am primi mai mulţi vârstnici nu am respecta standardele privind numărul de beneficiari repartizaţi unui salariat care se ocupă de îngrijire şi am putea fi sancţionaţi de Inspecţia Socială”.

   O infirmieră sau o îngrijitoare care lucrează la Căminul din Noua primeşte salariul minim pe economie, plus un spor de 15% pentru condiţii deosebite, astfel că interesul pentru aceste posturi este extrem de scăzut.

Tot din cauza crizei de personal a fost închis şi Centrul de tip Respiro pentru persoanele cu handicap grav, unde braşovenii care au în îngrijire persoane care nu se pot descurca singure îi puteau lăsa pe pacienţi pentru o perioadă de maxim 6 luni pe an.

Acest centru, cu o capacitate de 15 locuri, a fost deschis la începutul anului 2015, dar a fost închis în luna iunie a anului 2016. „Pentru ca acest centru să funcţioneze, am avea nevoie de 4 infirmiere şi 2 îngrijitoare. Nici nu putem să aducem de la Căminul pentru Persoane Vârstnice, pentru că şi acolo avem deficit de personal”, a mai spus Topoliceanu.

Pentru îngrijirea persoanelor la acest centru a fost stabilit un standard de cost de 3.600 lei/lună, sumă achitată integral de cei care au în întreţinere pacienţii.

În schimb, a afirmat reprezentanta DAS, este funcţional Centrul de tip Respiro pentru persoane vârstnice şi acesta cu o capacitate de 15 locuri. „În medie, sunt ocupate 8 locuri”, a precizat Topoliceanu. Costurile de îngrijire de la acest centru sunt similare celor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice. Mai exact, se achită maxim 60% din pensia beneficiarului, iar diferenţa trebuie suportată de aparţinător. Dacă aparţinătorii au venituri mici, aceştia pot beneficia de sprijin financiar de la bugetul local.

Comentarii

Ultimă oră