Sari la conținut

CAMPANIA 10 de 10 – Rozalia, braşoveanca olimpică la limba şi literatura rromani (VIDEO)

campania-10-de-10-rozalia-brasoveanca-olimpica-la-limba-si-literatura-rromani-video

VIDEO: STIRILE MIX TV

,,10 de 10” - este povestea celor mai buni dintre cei buni. Povestea celor care au reuşit să urce indiferent de obstacolele pe care le-au întâlnit în cale. Este sloganul campaniei Ştirilor Mix TV, care vă propun să cunoaşteţi zece poveşti de nota zece. Personajele principale vor fi acei tinerii braşoveni
care strălucesc în domeniul în care se specializează. De la sport, la literatură sau chiar limbi străine. Pe lângă aprecierea familiei, a profesorilor şi a colegilor munca le este răsplătită cu nenumărate premii, medalii şi diplome. Au fost alese ZECE  poveşti de succes din elită şcolară braşoveană, ZECE tineri pentru care conştiinciozitatea, rigurozitatea, perseverenţa şi talentul se îmbină armonios cu munca, iar rezultatele nu contenesc să apară.

Rozalia, olimpică la limba şi literatura rromani

Doar cu ajutorul părinţilor, care s-au sacrificat ani grei pentru mine, am reuşit să ajung pe culmile succesului şi împart bucuria cu familia mea în fiecare zi, dar şi cu toată lumea, care se mândreşte cu elevii ce au reuşit să facă performanţă. Sunt cuvintele unei fete simple la prima apariţie, dar în spatele căreia se ascunde un munte de talent presărat cu educaţie, voinţă, perseverenţă şi sacrificiu. La doar 14 ani Rozalia Kulcsar are camera plină cu medalii şi diplome, pentru care a învăţat zi de zi, uitând de jocurile copilăriei şi luând viaţa în serios de la o vârstă fragedă. Urmăriţi un reportaj despre o olimpică la limba şi literatura rromani, despre care s-a dus vestea în tot judeţul. În comuna Ormeniş, printre dealurile pline cu pomi îngălbeniţi, într-o casă bine îngrijită o găsim pe Rozalia Kulcsar. Emoţionată şi cu obrajii îmbujoraţi ne pofteşte imediat în camera de studiu pentru a ne introduce în tainele limbii şi literaturii rromani. „Am început din clasa a treia când s-a introdus limba rromani, iniţial n-am vrut, pentru că am crezut că-i greu şi nu ştiam limba rromani deloc, apoi am rămas la prima oră şi mi-a plăcut. Era o materie opâională, dar pe mine m-a atras tradiţia rromilor şi felul în care ne preda doamna profesoară”, ne-a spusRozalia Kulcsar, olimpică limba şi literatura rromani. În clasa a treia a scris primele litere şi primele cuvinte în rromani. Bunicii din partea mamei sunt rromi, iar în casa Rozaliei se vorbeşte demult limba rromani. La şcoală însă fata de 14 ani cu ochi migdalaţi spune că a studiat limba literară şi că e diferită de ce a auzit vorbindu-se în copilărie. Patru ore zilnic timp de 5 ani. Atât a studiat Rozalia pentru a reuşi să obţină rezultate deosebite. Şi când vorbim de rezultate deosebite trebuie să facem o listă lungă cu premiile cu care ea a plecat acasă la Ormeniş.  Vorbim de locul 1 la olimpiada internaţională de limba şi literatura rromani, unde pe lângă România, au fost participanţi şi din Turcia şi Serbia, locul 2 la olimpiada naţională în 2013, menţiunea a doua la olimpiada naţională 2012, locul 1 la un concurs de creaţie literară din Târgu Mureş. Pe lângă asta trebuie menţionat faptul că în şcoala generală din clasa întâi până în a 8-a a luat doar premiul întâi. Sunt rezultate uimitoare pentru un elev. Acum ea are 14 ani şi este în clasa a 9-a la liceul Mihail Săulescu din Predeal. „M-am mândrit pentru toţi spuneau că rromii sunt oameni răi sau că fură dar sunt şi rromi de treabă”, a mai spusRozalia Kulcsar. Totul însă s-a realizat cu mari sacrificii din partea celor care au adus pe lume aşa un copil talentat. Mama este casnică, iar tatăl a plecat de 2 ani la muncă în Germania, pentru a reuşi să le ofere copiilor, căci Rozalia mai are doi fraţi, o viaţă decentă. Banii puţini cu care a fost crescută Rozalia au adus în sufletele familiei o avere.

„Sunt şi mamă şi tată şi prietenă şi încercăm să ne descurcăm. Nu prea bine, dar încercăm să facem tot posibilul ca să avem ce ne trebuie să putem fi alături de copiii noştri”, ne-a spusEva Kulcsar, mama Rozaliei. „Îmi trimite soţul cât poate şi din banii ăştia ne descurcăm cu doi copii la şcoală, şi vă daţi seama că nu e uşor din banii ăia să mai iei şi lemne, să mai şi să întreţii gospodăria, deci e foarte greu, ne descurcăm foarte greu”, a mai adăugat Eva Kulcsar, mama Rozaliei. Olimpica mică aşa cum este ea alintată nu i-a dezamăgit pe cei dragi, ci din contră le-a umplut inimile de bucurie. Pe lângă pasiunea pentru limba rromani, în timpul liber Rozalia citeşte, se joacă în curte cu câinele ei preferat şi dansează în costum tradiţional ţigănesc. Asta doar atunci când vine acasă de la Predeal, unde locuieşte acum în internat. „Citesc romane mai mult, de dragoste sau de aventură, îmi plac foarte mult cele de aventură şi mai citesc şi poezii. Am participat şi la concursuri de creaţie şi îmi place şi să scriu poezii”, a mai spus olimpica.

„M-am gândit să mai studiez să continui cu studiile şi dacă reuşesc aş vrea să urmez facultatea de limba rromani şi să devin profesor de limba rromani sau translator”, mai spune Rozalia.

Comentarii

Ultimă oră