Sari la conținut

Care e trendul pieţei imobiliare în Braşov

Cele mai căutate locuinţe din Braşov rămân apartamentele cu 2 camere.

Piaţa imobiliară din Braşov se mişcă încet, dar sigur, deşi criza a pus ca în orice domeniu frână în achiziţii şi vânzări. Paradoxal însă, preţurile cerute de dezvoltatorii braşoveni pentru apartamentele noi s-au majorat cu aproximativ 3 procente faţă de acum un an. În acelaşi timp, exact opusul s-a întâmplat cu tarifele percepute pentru locuinţele vechi. Preţul solicitat pentru acestea a scăzut cu puţin peste 4%. Analiza a fost făcută de principalul portal imobiliar din România.
Piaţă stabilă. Braşovul este unul dintre oraşele în care preţurile au cunoscut o evoluţie moderată, ritmul de scădere fiind sub media naţională. Cel puţin asta reiese din datele oferite de reprezentanţii portalului imobiliar. „În Braşov, preţurile cerute pentru apartamente au avut o evoluţie puţin spectaculoasă în ultimul an. S-a înregistrat o scădere cu 3,7% la nivelul preţurilor medii pentru întreg oraşul, scădere sub media naţională de 5,1%. Desigur, avem evoluţii diferite în funcţie de numărul de camere, de zone”, a declarat Adrian Erimescu,  manager general site imobiliar.
Preţuri pentru două camere. Pe segmentele apartamentelor vechi, cele cu două camere au înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de 4,4%. Astfel, dacă în septembrie 2010 un metru pătrat de apartament vechi se vindea cu 894 de euro, anul acesta preţul a ajuns  la 857 de euro pe metrul pătrat. În schimb, locuinţele noi se vindea u cu 889 de euro pe metrul pătrat anul trecut, iar pentru luna septembrie dezvoltatorii cereau 915 euro. Cele mai căutate locuinţe din Braşov rămân apartamentele cu 2 camere. Cele mai scumpe apartamente vechi cu două camere se află în Centrul Braşovului, preţul mediu solicitat  ridicându-se la 53.500 euro (900 euro/mp). La polul opus, cele mai ieftine apartamente cu două camere se află în Tractorul; preţul mediu solicitat în acest caz fiind de 38.500 euro (820 euro/mp util). În Centrul Civic se află cele mai scumpe apartamente vechi cu trei camere, preţul mediu solicitat fiind de 76.000 de euro, iar cele mai ieftine tot în Tractorul şi ajung la 54.000 de euro.
Cu cât se vinde o garsonieră. Preţul solicitat pentru garsoniere a scăzut şi el cu 3,5 procente faţă de septembrie anul trecut, iar în medie o astfel de locuinţă costă în cartierul Astra în jur de 29.000 de euro. Cele mai ieftine garsoniere sunt în Bartolomeu şi costă în medie 24.500 de euro. Specialiştii mai spun că peste 45% dintre căutările înregistrate se îndreaptă spre apartamentele cu două camere, iar 62% din acestea se orientează spre apartamente cu un preţ maxim de până la 40.000 de euro. 21% din căutări vizează apartamentele cu tarife cuprinse între 40 şi 60.000 de euro şi doar 7% din totalul căutărilor se duc spre locuinţe care costă între 60 şi 80.000 de euro.     Sorin Focşa

Comentarii

Ultimă oră