Sari la conținut

„Casa bunicii – fereastră spre viitor”, proiect expus de 42 de elevi brașoveni

casa-bunicii-fereastra-spre-viitor-proiect-expus-de-42-de-elevi-brasoveni

Interiorul tradițional al unei case transilvănene, care a fost reprodus de 42 de elevi brașoveni, poate fi vizitat la Coresi Shopping Resort, în perioada 3-14 septembrie 2019!

În tabăra organizată de Fundația Kronospan, în luna iulie 2019, 42 de elevi brașoveni au fost inițiați în meșteșugurile tradițioanale ale breslarilor de odinioară, pentru a reconstrui obiecte decorative și de mobilier întâlnite în trecut în casele locuitorilor din Țara Bârsei. Acestea au fost reproduse și atent documentate de coordonatorii atelierelor în muzeele etnografice publice și particulare din județul Brașov.

  În perioada 3-14 septembrie 2019, o reproducere a interiorului tradițional al unei case transilvănene va putea fi vizitată în Piața cu Copaci de la Coresi Shopping Resort. Peste 40 de obiecte reprezentând lăzi de zestre, blindare, armăroaie, ștergare cusute, țesături de zestre, icoane pictate, rogojini și obiecte decorative din pănuși, mese și scaune sculptate/încrustrate în lemn vor încânta publicul.

Scopul taberei a fost inițierea copiilor în tehnici ale vechilor breslari brașoveni: prelucrarea lemnului, arte decorative (pictură pe sticlă și pictură pe lemn) și meșteșuguri casnice (crearea pânzeturilor decorative prin brodare manuală, împletirea de fire în scop practic și împletire pănuș). Participanții au reprodus obiecte cu care bunicile noastre decorau casele de odinioară din Țara Bârsei. Obiectele reproduse au fost atent documentate de coordonatorii atelierelor în muzeele etnografice publice și particulare din județul Brașov.

Expoziția obiectelor create de elevii brașoveni va fi însoțită și de ateliere adresate publicului larg, ce vor fi susținute de meșterii artizani care au coordonat tabăra.

 Iată programul atelierelor:

Marți, 3 septembrie 2019

– 15.30 – prezentare proiect, inaugurare expoziție
– 16.00 – 17.30 – atelier pictură pe sticlă – Corlen Sculean
– 17.30 – 19.00 – atelier de croșetat – Gabriela Bularca

Vineri, 6 septembrie 2019

– 16.00 – 17.30 – atelier pictură pe lemn – Manuela Ivan
– 17.30 – 19.00 – atelier de cusături – Ionela Bangălă

În cadrul proiectului „Casa bunicii – fereastră spre viitor” a avut loc și o intensă activitate de documentare etnografică și vizuală a obiectelor cu care își înfrumusețau în trecut casele femeile din Țara Bârsei, iar rezultatele acestei documentări se vor regăsi în broșura culturală care va fi lansată odată cu expoziția. Broșura „Casa bunicii – fereastră spre viitor” este disponibilă și în format PDF pe site-ul Fundației Kronospan: https://kronospanfoundation.org/casabunicii/ .

În perioada 16-29 septembrie 2019, expoziția „Casa bunicii – fereastră spre viitor” va poposi la Castelul Bran, unde creațiile copiilor brașoveni vor fi prezentate miilor de vizitatori ai obiectivului touristic și le vor transmite acestora informații legate de tradițiile și moștenirea culturală românească.

Comentarii

Ultimă oră