Sari la conținut

Casa de Sănătate tot nu-şi plăteşte datoriile la farmacii

În urma rectificării bugetare în Sănătate, la Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov au ajuns 16,7 milioane de lei. Suma este mai mică decât solicitarea de suplimentare a bugetului pentru trimestrul IV cu 25 de milioane de lei, făcută de CASJ către Casa Naţională. Din suma primită nu va ajunge nimic la farmacişti, care aşteaptă banii încă din aprilie.
Cheltuieli în avans. Bugetul alocat Braşovului pentru tot anul 2010 s-a epuizat încă din octombrie. Pentru ca spitalele să nu intre în colaps, s-au utilizat în avans, în contul lunii octombrie, fondurile alocate pentru luna decembrie. Practic, cu suma primită la rectificare, CASJ va încerca să acopere cheltuielile ultimelor două luni. „Sunt bani mai puţini, dar sunt suficienţi cât să funcţioneze sistemul”, a declarat dr. Luminiţa Niţu, purtător de cuvânt al CASJ Braşov.
Refuzate la decontare. Farmaciştii vor aduna în continuare la sertar reţetele pe care CASJ refuză să le primească spre decontare. Deşi au onorat fără întrerupere medicamente pe reţete gratuite şi compensate, farmaciştii au fost plătiţi doar pentru reţetele eliberate până în 15 noiembrie. În octombrie, Casa a acceptat doar 70% dintre prescripţii. Ultimele plăţi de la CASJ Braşov către farmacişti sunt cele făcute în octombrie pentru consumul de medicamente aferent inclusiv lunii februarie 2010.

Decontări la Sfâtu’ Aşteaptă

Conform HG 1088/2009, aprobată acum un an, decontarea ar trebuie să se facă la 180 zile, în loc de 60, pentru reţetele curente, şi la 90 de zile, în loc de 30, pentru bolile cronice cuprinse în programele naţionale. La aceste termene se adaugă minimum 30 de zile, până la validarea facturilor. Cu toate acestea, CASJ Braşov are datorii scadente neachitate din martie 2010, însumând circa 16 milioane de lei. Iar de atunci s-au mai eliberat medicamente de alte peste 50 de milioane de lei.

Comentarii

Ultimă oră