Sari la conținut

Casă istorică privată din Braşov, reabilitată cu jumătate din facturi plătite de Primărie

casa-istorica-privata-din-brasov-reabilitata-cu-jumatate-din-facturi-platite-de-primarie

Frumuseţe subvenţionată: Au fost încheiate lucrările la prima casă istorică privată din Braşov, reabilitată cu jumătate din facturi plătite de Primărie. La clădirea de pe strada Sfântul Ioan a fost refăcută complet faţada, care a fost împodobită şi cu floricele.

Început anul trecut, programul de reabilitate a clădirilor istorice cu finanţare de la bugetul local al Braşovului a început să dea rezultate. Astfel, prima dintre cele patru clădiri incluse în programul pilot a fost reabilitată, iar astăzi, aceasta a fost recepţionată, în prezenţa edililor locali.

La clădirea de pe strada Sfântul Ioan nr. 10, cu bani publici a fost reabilitată faţada, pe care, printre altele, au fost montate şi ghivece cu flori.

   Conform regulamentului aprobat pentru acest program în CL, Primăria Braşov poate contribui cu maxim 50% din lucrările de reabilitare a faţadelor şi a învelitorilor, deocamdată fiind bugetată reabilitarea a 4 clădiri. Acestei case, de la bugetul local, i-a fost alocată suma de 48.000 lei, reprezentând o co-finanţare de 50%, procentul maxim. Anterior, proprietarii au reparat acoperişul.

Clădirea a păstrat ornamentele originale

Conform arhitectului şef al Municipiului Braşov, Marilena Manolache, clădirea a fost construită la finalul secolului trecut şi păstrează ornamentele originale, însă acestea sunt destul de degradare. De asemenea, cornişele puteau pune în pericol siguranţa cetăţenilor.

Reprezentanta Primăriei Braşov a declarat că acest imobil a fost inclus în programul pilot pentru că proprietarii obţinuseră deja mai multe documente necesare realizării lucrărilor.

Reamintim că anul trecut a fost derulat un proiect prin fonduri pentru inovare civică de către Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii şi Primăria Braşov. „În cadrul acestui proiect s-a elaborat o procedură de aplicare a legislaţiei care permite administraţiei locale să contribuie la îmbunătăţirea calităţii arhitecturale a faţadelor clădirilor şi să ajute proprietarii imobilelor din zona protejată să deruleze procedurile de autorizare şi să realizeze lucrările. Pentru a pune în practică aceste prevederi legale, în anul 2018, Consiliul Local Braşov a aprobat procedura de lucru şi un proiect pilot, care cuprinde 4 clădiri, pentru care sunt prevăzute inclusiv fonduri de la bugetul local al municipiului Braşov”, a explicat arhitectul şef al municipiului Braşov, Marilena Manolache.

Comentarii

Ultimă oră