Sari la conținut

Clubul Rotary Braşov a inaugurat ieri locuinţele sociale, construite  prin programul Habitat Social, demarat în anul 2008. Pentru realizarea  celor opt locuinţe pe structură celulară, s-au investit 100.000 de euro,  banii fiind strânşi în timpul galei de caritate de acum doi ani.  

Proiectul „Habitat Social", iniţiat de Clubul Rotary, a început în  2008, când preşedintele în exerciţiu (preşedinţia rotarienilor se acordă  prin rotaţie, pe un an) era Victor Hoffmann. Banii necesari, circa  90.000 de euro, investiţi în primul lot de locuinţe modulare, au fost  obţinuţi la Gala Rotary 2008, din invitaţii, tombole şi licitaţiile de  obiecte aparţinând unor celebrităţi, dar şi prin atragerea unor  sponsori. „Acest proiect a fost gândit pentru extindere, pentru că  există posibilitatea ca în această zonă să ajungem la 40 de locuinţe de  acest tip", a declarat Mircea Chiru, preşedinte Club Rotary Braşov, anul  2010-2011.
Cu lacrimi în ochi. Au fost date în folosinţă, deocamdată, şapte dintre locuinţele sociale.  De ele beneficiază familii care aveau mare nevoie de un acoperiş decent  deasupra capului, însă criteriile rotarienilor au fost clare: cel puţin  un membru al familiei să lucreze, pentru a-şi putea plăti întreţinerea,  şi să aibă copii. Noua lor căsuţă are două camere, electricitate, apă  curentă, boiler, încălzire şi este complet utilată şi mobilată.  Suprafaţa fiecărei locuinţe modulare este de 36 de metri pătraţi.  Emoţiile şi bucuria i-au copleşit ieri pe cei care au primit cheile  locuinţelor, unde îi aşteptau pe masă un cozonac, o sticlă de vin şi un  ghiveci cu flori, care să le facă mai primitor noul cămin. O situaşie  dramatică avea o familie care locuia într-o baracă pe un câmp. Mama,  bolbavă de cancer, mergea zilnic pe jos o jumătate de oră, pentru a  ajunge la Braşov, la serviciu. Soţul suferă de epilepsie, iar cei doi  soţi bolnavi au trei copii.
Chirie de 50 de lei. „Locuinţele au fost acordate persoanelor care se află în evidenţele  Direcţiei de Servicii Sociale a Primăriei şi am căutat să le acordăm  celor care îşi pot permite achitarea cheltuielilor. Legat de valoarea  chiriei lunare, încă nu s-a discutat acest aspect, însă dacă se va  stabili un cuantum, acesta va reprezenta o sumă modică, undeva la 50 de  lei lunar. Familiile trebuie să îşi permită să achite costurile de  întreţinere, fiindcă au venituri între 240 şi 640 de lei lunar. Cele  şapte familii, care au în total opt copii, au încheiat contracte pe doi  ani de zile. În cazul unei familii, care are probleme sociale mai grave,  s-a discutat problema unei prelungiri a contractului, între trei şi  şase luni", a precizat Mariana Topoliceanu, directorul Direcţiei de  Servicii Sociale Braşov.


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră