Clubul Rotary Braşov a inaugurat ieri locuinţele sociale, construite prin programul Habitat Social, demarat în anul 2008. Pentru realizarea celor opt locuinţe pe structură celulară, s-au investit 100.000 de euro, banii fiind strânşi în timpul galei de caritate de acum doi ani.

Proiectul „Habitat Social", iniţiat de Clubul Rotary, a început în 2008, când preşedintele în exerciţiu (preşedinţia rotarienilor se acordă prin rotaţie, pe un an) era Victor Hoffmann. Banii necesari, circa 90.000 de euro, investiţi în primul lot de locuinţe modulare, au fost obţinuţi la Gala Rotary 2008, din invitaţii, tombole şi licitaţiile de obiecte aparţinând unor celebrităţi, dar şi prin atragerea unor sponsori. „Acest proiect a fost gândit pentru extindere, pentru că există posibilitatea ca în această zonă să ajungem la 40 de locuinţe de acest tip", a declarat Mircea Chiru, preşedinte Club Rotary Braşov, anul 2010-2011.
Cu lacrimi în ochi. Au fost date în folosinţă, deocamdată, şapte dintre locuinţele sociale. De ele beneficiază familii care aveau mare nevoie de un acoperiş decent deasupra capului, însă criteriile rotarienilor au fost clare: cel puţin un membru al familiei să lucreze, pentru a-şi putea plăti întreţinerea, şi să aibă copii. Noua lor căsuţă are două camere, electricitate, apă curentă, boiler, încălzire şi este complet utilată şi mobilată. Suprafaţa fiecărei locuinţe modulare este de 36 de metri pătraţi. Emoţiile şi bucuria i-au copleşit ieri pe cei care au primit cheile locuinţelor, unde îi aşteptau pe masă un cozonac, o sticlă de vin şi un ghiveci cu flori, care să le facă mai primitor noul cămin. O situaşie dramatică avea o familie care locuia într-o baracă pe un câmp. Mama, bolbavă de cancer, mergea zilnic pe jos o jumătate de oră, pentru a ajunge la Braşov, la serviciu. Soţul suferă de epilepsie, iar cei doi soţi bolnavi au trei copii.
Chirie de 50 de lei. „Locuinţele au fost acordate persoanelor care se află în evidenţele Direcţiei de Servicii Sociale a Primăriei şi am căutat să le acordăm celor care îşi pot permite achitarea cheltuielilor. Legat de valoarea chiriei lunare, încă nu s-a discutat acest aspect, însă dacă se va stabili un cuantum, acesta va reprezenta o sumă modică, undeva la 50 de lei lunar. Familiile trebuie să îşi permită să achite costurile de întreţinere, fiindcă au venituri între 240 şi 640 de lei lunar. Cele şapte familii, care au în total opt copii, au încheiat contracte pe doi ani de zile. În cazul unei familii, care are probleme sociale mai grave, s-a discutat problema unei prelungiri a contractului, între trei şi şase luni", a precizat Mariana Topoliceanu, directorul Direcţiei de Servicii Sociale Braşov.

http://www.brasovultau.ro/