Sari la conținut

Case transformate în restaurant în Viscri, Saschiz, Meşendorf, Criţ

case-transformate-in-restaurant-pentru-o-saptamana-in-viscri-saschiz-mesendorf-crit

Festival de gastronomie la sat!

Braşovenii, dar și turiștii, sunt aşteptaţi, în perioada 3-7 iulie 2019, la „Imbold Nativ”, un festival de gastronomie la sat, ce se va desfăşura în interiorul unor gospodării restaurate din satele Viscri, Saschiz, Meşendorf, Criţ.

Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 3 iulie 2019, în Şura Albă de la Viscri 32.

Împreună cu producătorii locali, de miercuri până duminică, participanţii vor putea asista la un tur gastronomic ghidat în care vor avea loc degustări de brânzeturi locale artizanale şi vinuri din zona Târnavelor, dulceţuri şi Chutney-uri de la Pivniţa Bunicii din Saschiz, gin local şi bere artizanală din Viscri şi Saschiz, brânză maturată din lapte de Bălţata românească din Meşendorf, atelier de lichiu în cuptor săsesc în Viscri şi ateliere de gătit la ceaun în Saschiz, Viscri şi Criţ, dar şi degustări în şură, picnic în livadă, brunch în sat, jazz în natură, Slow Food market, ateliere de gătit şi vizite la meşteşugari locali.

„Festivalul este primul demers gastronomic coordonat simultan de Asociaţia Imbold în cele patru sate şi implementat de membrii comunităţilor locale. Obiectivul principal este descoperirea şi promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală şi naţională şi catalizator pentru turismul sustenabil”, susţin organizatorii.

În ce va consta evenimentul


  Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 3 iulie, în Şura Albă de la Viscri 32, cu vernisajul Teracota Mediaş – cahle manufaturate şi pictate manual la ultima fabrică de teracotă din România. Joi, festivalul va continua în Viscri cu un picnic transilvănean într-o gospodărie restaurată de Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi un atelier de lichiu în cuptor săsesc. Vineri, festivalul se va muta la Meşendorf la un prânz vânătoresc, sâmbătă, în satul Saschiz, la un brunch în grădină gătit de trei cupluri de tineri din Saschiz. Imbold Nativ se va încheia cu un picnic gătit de două familii din comunitate şi un concert de orgă la Biserica Forticată din Criţ.

  Festivalul va avea un Slow Food Market în fiecare sat cu siropuri, dulceţuri, legume, fructe locale.

Imbold Nativ va cuprinde şi o componentă muzicală: în datele de 4 şi 5 iulie 2019, cei prezenți vor putea asista la jazz în livadă la Viscri şi Meşendorf, cu Dov Meraki: Andra Maria – voce, Adrian Neacşu – bass, moog, effects feat., Sergiu Chirileasă – pian, Gabi Matei – tobe.


   Câteva dintre secretele gastronomiei transilvănene vor fi tipărite într-o carte de bucate reinterpretate de Oana Coantă de la Slow Food Ţara Bârsei / Bistro de l 'Arte, Mara Oană de la Viscri 32 – Blue House and White Barn Restaurant, Melinda Teohari, Mama Gerda de la Viscri 22, Tanti Vio de la Viscri 125, chef Horia Şimon de la Clubul Gastronomic Transilvan, chef Ioan Bebeşelea - Slow Food Sibiu şi chef Daniel Joa. Cartea va fi ilustrată de artistul Andrei Argaetic şi va conţine referinţe despre plante arhaice, folosite în trecut în gastronomia transilvăneană - un material semnat de Mona Petre de la Ierburi Uitate.


   Imbold Nativ este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, organizat de Asociaţia Culturală Imbold şi Viscri 32, cu sprijinul Asociaţiei My Transylvania, Experience Transylvania, Slow Food Viscri.

Comentarii

Ultimă oră