Sari la conținut

Castor adus de la Braşov, omorât în Delta Dunării?

Garda de Mediu îi caută pe cei care au omorât un astfel de animal în rezervaţia Deltei.

Zilele trecute, agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au găsit, în vecinătatea unei ferme piscicole din Maliuc blana proaspăt jupuită a unui breb, animal arhaic dispărut de pe teritoriul ţării noastre de aproximativ două sute de ani. Respectivul animal este cunoscut în lumea cercetătorilor şi sub numele de castor european. Comisariatului Gărzii de Mediu din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării face cercetări pentru a descoperi cine a adus brebul în Deltă şi cine l-a omorât.
Ultimele exemplare, în judeţul Braşov. Cercetătorii au suspiciuni că fermierii piscicoli din Deltă ar încerca să aducă în zonă exemplare de castor european din zona Braşov, unde în ultimul deceniu s-a derulat un proiect de readaptare a speciei. Este vorba de un proiect derulat de Institutul de Cercetări Silvice din Braşov, începând cu 1998. Cercetătorii din Braşov au primit de la Ministerul Mediului din Germania 21 de brebi, care au fost lăsaţi în libertate pe albiile râurilor din judeţul Braşov. Conform unor monitorizări, într-un deceniu populaţia de brebi în respectiva zonă ar fi ajuns la peste 150 de exemplare.
Castorii în Dobrogea. Un studiu realizat recent de specialiştii Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării arată că: „în urmă cu circa o mie de ani, în nord-vestul Dobrogei existau păduri întinse, iar brebul trăia în număr mare în preajma lacurilor sau a pâraielor liniştite din zonă, în păduri rar frecventate de om, dar nu era întâlnit în Delta Dunării şi în albia fluvială”. Cercetătorii susţin că acest animal rozător de talie mare este un construtor iscusit de baraje în albiile râurilor mici, unde îşi organizează vizuina în maluri, iar intrarea în adăpost de sub apă o maschează cu crengi, pentru a nu fi descoperită.

Comentarii

Ultimă oră