Se poate spune că margarina este un aliment controversat. Deşi trebuia să înlocuiască untul, ea a fost criticată încă de la început datorită conţinutului ridicat de grăsimi trans, nocive pentru sănătate. Care este adevărul despre margarină?

Margarina a fost inventată în 1869 de către chimistul francez H. Mège Mouriès, care a amestecat grăsimi animale, în special cea de vită, cu uleiuri vegetale. Iniţial a fost fabricată doar în Olanda şi Statele Unite, însă datorită preţului mic, ea a început să fie consumată la scară mondială. De atunci, compoziţia margarinei s-a mai modificat, grăsimea animală fiind înlocuită cu grăsimi vegetale. Cum se obţine La început, margarina se obţinea prin hidrogenarea uleiurilor vegetale lichide. Prin acest proces grăsimile căpătau o consistenţă semisolidă, însă totodată acizii graşi nesaturaţi, benefici pentru sănătate, îşi schimbau compoziţia şi deveneau saturaţi, intrând astfel în categoria grăsimilor contraindicate. Cu trecerea timpului tehnica de fabricare s-a modificat, procesul de hidrogenare fiind înlocuit cu unul de amestecare a grăsimilor vegetale ( interesterificare). Astăzi, ea are în compoziţie uleiuri vegetale naturale, rafinate, precum: uleiul de floarea-soarelui, de rapiţă, de măsline sau de in, dar şi apă. Pentru ca margarina să devină tartinabilă ea este îmbogăţită ulei de cocos sau de palmier, care are o consistenţă solidă la temperatura camerei. Astfel, numărul de grăsimi trans este considerabil mai mic, locul lor fiind luat de acizii graşi nesaturaţi. Ce grăsimi conţine În cadrul procesului modern de fabricare, margarina este îmbogăţită cu acizi graşi Omega-3 şi Omega-6. Pentru a funcţiona corespunzător organismul are nevoie de aceşti acizi graşi nesaturaţi, ce previn bolile cardiovasculare.

Află mai multe pe clicksanatate.ro