Sari la conținut
cavalerul-de-brasov-a-castigat-mana-domnitei

Sâmbătă, vremea nu a ţinut deloc cu organizatorii ediţiei a IV-a a Turnirului Cetăţilor. Lupta finală pentru mâna domniţei s-a dat în Piaţa Sfatului. Pe lângă probele pe care le-au avut de trecut, vitejii cavaleri au mai avut de înfruntat şi ploaia „mocănească”. Au reuşit să o învingă, să facă spectacol şi, pe lângă inima domniţei, au câştigat şi publicul, care i-a aplaudat.

Ultima etapă a Turnirului Cetăţii a avut loc Braşov, în Piaţa Sfatului, după ce în 3-4 august, cavalerii au fost la Bran, iar în 10-11 august, la Făgăraş. Toată festivitatea a început sâmbătă, la amiază, când zeci de bravi cavaleri şi domniţe au venit în Cetatea Braşovului, căreia i-au imprimat un aer medieval. Au urmat apoi scurte demonstraţii, iar spre seară a început lupta între cei patru reprezentanţi: Cavalerul de Braşov, cel de Bran, cavalerul de Feldioada şi cel de la Făgăraş. Spaţiul lor de luptă a fost special amenajat, cu 20 de tone de nisip, pe o lungime de 50 de metri şi o lăţime de 4 metri. Cei patru au trebuit să-şi demonstreze îndemânarea în mai multe probe cavalereşti, precum aruncarea suliţei sau proba cu spada. La final, cel mai bun s-a dovedit Cavalerul Mihai de Braşov. „A fost o luptă grea, având în vedere şi vremea, care n-a ţinut cu noi. E grea viaţa de cavaler, avem de luptat. Proba cu lancea e cea mai dificilă: trebuie să ţii lancea, să struneşti calul, să ţii scutul, să nimereşti şi adversarul”, ne-a spus cavalerul Mihai, pe numele său real Mihai Ioniţă.

„Ne-a plăcut foarte mult. Pe mine mă atrage atmosfera aceasta medievală şi mi-au plăcut caii, luptele”, ne-a spus o braşoveancă.

„Este foarte interesant, n-am mai văzut. Îmi place atmosfera asta medievală. Am fost în State pentru un timp şi ce se întâmplă aici este extraordinar”, ne-a mărturisit o tânără.

Aplauze şi pentru caii cavalerilor

Aplauze însă nu au primit doar cavalerii, ci şi caii pe care aceştia i-au încălecat. Patru cai de rasă au fost aduşi, de reprezentanţii de la Transilvania Horses. De exemplu, calul cavalerului câştigător – Centenario, pe numele său, este din rasa Andaluz, pura rasă spaniolă, şi are şapte ani. Spectacol au făcut şi un frizian olandez, care a făcut o plecăciune la finalul specacolului, dar şi un lipiţan de la Sâmbăta de Sus şi un cap de sport românesc. „Sunt patru cai din rase diferite, dar au în comun docilitatea, cuminţenia lor. Un cal care este scos într-un show trebuie să fie foarte bine echilibrat. E nevoie să nu reacţioneze la zgomotele care se produc, la muzica la maxim, la aplauzele spectatorilor, să fie ataşat de călăreţ, să asculte comenzile, să reuşească să plece la galop, să se oprească din galop, în general să se comportew foarte bine”, ne-a detaliat Tiberiu Hermenean, reprezentant Transilvania Horses.

Cei care au dorit, au  putut vizita standurile unde se puteau îmbrăca în hainele pe care le purtau cavalerii în urmă cu câteva secole, dar au putut încerca şi armele. „Este foarte impresionant, dar sunt şi foarte grele. Nu ştiu cum mergeau oamenii cu ele”, ne-a povestit un tânăr, după ce a încercat câte ceva din „recuzita” unui cavaler: un scut şi un coif.

De multă distracţie au avut parte şi cei mici, mai ales că ei au avut spaţiu lor: Grădiniţa medievală, unde au învăţat mai multe şi despre viaţa medievală.

Turnirul Cetăţilor le-a mai adus braşovenilor şi momente de muzică medievală, dar şi un spectacol cu foc, târziu în noapte.

Comentarii

Ultimă oră