Sari la conținut

Cazul farmacistelor omorâte la Braşov, la TVR1 (video)

La TVR1, în emisiunea  "Cu ochii"n 4" a fost prezentat un reportaj despre  cazul nerezolvat al  farmacistelor omorâte la Braşov, în 2004. "Manuela Cistian şi Daga Susan au fost îngenuncheate una lângă cealaltă şi împuşcate în cap. Se întâmpla în seara de Sfântul Nicolae a anului 2004, puţin după ora 19.00. Manuela şi Daga lucrau în tura de după-amiaza într-o farmacie, aproape de Gara Braşov. Au trecut 8 ani de atunci... Suspectul principal a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În plus, statul român este obligat să-i plătească daune de 490.000 de euro pentru cele 10 luni petrecute în arest preventiv. Dosarul farmacistelor de la Braşov rămâne cu autor necunoscut." prezintă moderatorul emisiunii Cornel Mihalache.

Achitat, dar încă suspect. Alexandru Diaconescu a fost arestat în decembrie 2004 pentru uciderea celor două farmaciste, dar a fost achitat, prin trei decizii ale instanţelor, ultima fiind dată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în noiembrie 2008. În motivarea deciziei, ÎCCJ arată că anchetatorii au acordat prea mult „credit” mărturiilor martorului Dumitru Mareş, un fost coleg de celulă de-al presupusului făptaş. Deşi Diaconescu a fost achitat pe motiv că nu el era criminalul, anchetatorii îl consideră încă suspect.

Ce au susţinut procurorii. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Diaconescu ar fi intrat în farmacie, ar fi întors plăcuţa de pe uşă pentru a semnala că unitatea este închisă şi ar fi tras în dreptul uşii panoul publicitar mobil aflat în vestibul. Apoi, ar fi comandat mai multe produse. Când farmacista Cistian Manuela a mers să ia marfa din raft, a sărit peste tejghea şi, sub ameninţare cu arma, a condus victima în laboratorul din stânga încăperii principale, unde se afla cealaltă farmacistă, Susan Daga. Aici, le-ar fi cerut celor două femei „să stea în genunchi sau culcate”. Situaţia ar fi scăpat de sub control, cele două femei fiind împuşcate succesiv în cap.

În prezent la  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)  se judecă recursul în dosarul în care Alexandru Diaconescu a cerut despăgubiri de la statul roman de 490.000 de euro pentru că a stat 10 luni în arest degeaba, fiind găsit nevinovat de magistraţi de uciderea celor două femei.

Justiţia divină, ultima şansă. Dacă ucigaşul celor două femei a scăpat de justiţia omenească, din cauza unor erori ale sistemului românesc, cercetare defectuoasă la faţa locului, martori  care îşi retrag depoziţiile, probe ADN care nu sunt luate în calcul de magistraţi etc,   mai există totuşi o justiţie divină. Aceasta este de altfel şi concluzia reportajului prezentat la TVR1. Pentru o reconstituire completă a crimei şi evoluţia anchetei urmăriţi reportajul video. Detalii aici in emisiunea (Cu ochii-n 4 - marţi, 06 martie 2012). L.A.

Comentarii

Ultimă oră