Sari la conținut
ce-sa-faci-in-caz-de-cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, s-a resimţit în multe zone din România, dar şi în regiunile din vecinătate.

Seismul s-a produs la ora 2:11, la adâncimea de 91,6 kilometri, a anunţat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Acesta a avut epicentrul la 7 km vest de Nereju, în judeţul Vrancea şi s-a resimţit în Bucureşti şi în mai multe zone din ţara (Iaşi, Braşov, Craiova), dar şi în Bulgaria şi Republica Moldova.

Un cutremur major ne poate afecta existenţa şi poate modifica temporar mediul înconjurător. Astfel, este posibil ca, după un astfel de eveniment, un număr mare de persoane să aibă nevoie de ajutor şi asistenţă calificată. De aceea este important să fiţi pregătit pentru a vă putea descurca singur timp de aproximativ trei zile.

În cazul unui cutremur puternic, autorităţile ne sfătuiesc să stăm sub pereţii de rezistenţă din locuinţă, să nu folosim scările sau liftul, care sunt cele mai nesigure în timpul unui seism, şi să avem o trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână.

După producerea unui cutremur, comunicarea cu ceilalţi sau obţinerea ajutorului pot fi dificile sau chiar imposibile în astfel de momente.

Este important să pregătim un kit de supravieţuire pentru acasă, serviciu, maşină! Un kit de supravieţuire este un set de obiecte de care probabil veţi avea nevoie pentru siguranţa şi confortul dumneavoastră. Verificaţi conţinutul kitului cel puţin o dată pe an şi înlocuiţi stocul de apă şi alimente. Ţineţi-l cât mai aproape de ieşire.

Ce trebuie să conţină trusa de supravieţuire:

1. Apă şi alimente: apoximativ 5 litri de persoană, conserve sau alimente neperisabile; deschizător de conserve, alimente pentru copii (dacă este necesar)

2. Medicamente şi materiale de uz medical: medicamentele necesare dacă suferiţi de boli cronice: astm, diabet zaharat, hipertensiune arterială , etc., analgezice, antiseptice, dezinfectant şi bandaje, mănuşi şi mască sterilă


3. Produse de igienă: gel anti-bacterian, batiste, şerveţele umede, prosoape de hârtie, hârtie igienică, scutece, etc., haine de schimb

4. Materiale de primă necesitate: pătură sau sac de dormit, fluier, briceag, lanternă cu baterii, radio cu baterii, chibrituri (păstrate în recipiente închise ermetic), încălţăminte rezistenţă

5. Acte şi bani: copii ale actelor importante: carte de identitate, contractul casei, asigurări, contracte, analize medicale, etc. (păstrate în pungi de plastic închise ermetic), bani.

Comentarii

Ultimă oră