Sari la conținut
ce-se-intampla-cu-aeroportul-de-la-brasov

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că susţine construirea unui aeroport la Braşov, însă, mai întâi, autorităţile locale trebuie să decidă dacă aeroportul va fi administrat de autorităţile locale sau de Ministerul Transporturilor, adăugând că acesta ar trebui inclus în strategia regională, scrie bizbrasov.ro. „Sunt două lucruri care trebuie îndeplinite, pentru că susţin acest proiect. În primul rând trebuie lămurită situaţia pe plan local, dintre Consiliul Judeţean şi Primărie. Nu vreau să mă bag eu să rezolv conflictele pe plan local. Dacă vor să-l ţină ei, dacă vor să-l dea la Ministerul Transporturilor, deci trebuie să se decidă ei spre binele Braşovului. Al doilea lucru, trebuie să integrăm Aeroportul Braşov în strategia regională, pentru că ştiţi bine că există aeroport la Sibiu şi la Târgu Mureş şi evident va fi o competiţie între ele. Braşovul, din punctul meu de vedere, cunoscând şi numărul populaţiei şi partea economică şi partea turistică, sigur ar putea să fie în pole position, dar după ce autorităţile locale se hotărăsc să dezvolte acest proiect. Din partea Guvernului şi a mea personală există tot spirijinul“ a spus Ponta.

În situaţia în care aeroportul va rămâne în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, premierul a spus că aeroportul trebuie integrat în strategia regională, pentru a nu se „canibaliza“ cu aeroporturile din Sibiu şi Târgu Mureş. „Mă interesează doar, dacă rămâne la CJ, să fie integrat în strategia regională, pentru că dacă se canibalizează cu Sibiu şi Târgu Mureş, nu cred că asta e soluţia. Soluţia este să se poată dezvolta toate trei“, a mai spus premierul. Întrebat dacă va susţine financiar aeroportul, premierul a spus: „Evident cu bani, că doar nu cu strângeri de mână“.

Problema terenului Aeroportului de la Ghimbav este încă departe de a se rezolva, după ce în vara anului trecut a expirat termenul până la care Consiliul Județean Brașov se putea folosi de terenul primit de la Institutul Cartofului pentru a realiza obiectivul de investiție. În luna februarie, plenul CJ Brașov a aprobat o hotărâre privind inițierea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Legii nr. 197/2009, prin care se primiseră cele 200 de hectare, în sensul prelungirii termenului de finalizare a aeroportului de la 5 ani, cât era prevăzut în respectivul act normativ, la 15 ani. Hotărârea nu a primit deocamdată avizul de legalitate ale Prefecturii Brașov, fiindcă, formularea prin care se solicită prelungirea termenului nu este corectă. „În actul normativ transmis de administrația județeană, apare formularea «prelungirea termenului de finalizare», însă problema este că termenul inițial, stabilit prin legea din 2009, a expirat de mult, astfel că trebuie găsită o formulare care să corespundă acestei realități. Ar trebui ca hotărârea de consiliu județean să solicite stabilirea unui nou termen de finalizare a obiectivului”, a explicat prefectul Brașovului, Mihai Mohaci. Reprezentanții Prefecturii s-au întâlnit deja cu cei ai administrației județene pentru a face această corectură, prefectul subliniind faptul că odată ce hotărârea va fi modificată, se va emite imediat avizul de legalitate, astfel ca demersul județului să ajungă cât mai repede la Guvern.

Comentarii

Ultimă oră