Sari la conținut
cea-mai-mare-fresca-din-brasov

Sunteţi fascinat de costumele pe care le purtau strămoşii din burgul braşovean? Le veţi putea admira expuse pe 50 de metri pătraţi pe peretele interior din curtea Muzeului „Casa Mureşenilor”, începând din luna noiembrie. Asta în cadrul proiectului „Fatzada istorică”, derulat de muzeul braşovean împreună cu Depoul de Artă Urbană şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov.
„E o continuitate firească. Noi avem Festivalul Fatzada în Piaţa Sfatului, Street fest Fatzada în strada Postăvarului, acum am intervenit în Fatzada istorică a oraşului, folosind totuşi aceleaşi elemente – arta – pentru a comunica” a declarat Dan Oprea, preşedinte depoul de Artă Urbană.
„Vor fi peste 20 de personaje istorice, începând cu secolul XIII, în diverse tipuri de costumaţii: vom avea costume militare, civile. Vom avea şi personaje de vârste diferite: copii, adulţi. În fundal vom avea peisaj cu Cetăţuia Braşovului sau cu străzile oraşului modern, de secol XVIII-XIX” a precizat Valer Rus, director Muzeu „Casa Mureşenilor”    
Pentru a reface istoria costumului braşovean, au fost selectaţi patru pictori.
Iniţiatorii proiectului speră ca lucrarea să se bucure de succes şi să devină un nou obiectiv turistic. Asta cu atât mai mult cu cât vizitatorii îşi pot face singuri un alt fel de suvenir – fotografii cu personaje istorice. Mai mult, elevii vor putea face aici şi lecţii deschise despre istoria costumului braşovean.
Un alt proiect iniţiat de Muzeul Casa Mureşenilor este Festivalul de Dans Istoric Romana – primul de acest gen din toată ţara. Evenimentul se va desfăşura la Centrul Cultural Reduta, tot în luna noimbrie, şi va avea două secţiuni – una pentru profesionişti şi alta pentru amatori.
„Pe lângă trupele participante din ţară, de profesionişti, de la Miercurea Ciuc, Cluj, instruim peste 50 de tineri braşoveni care vor prezenta în cele două zile de festival 10 asemenea dansuri istorice de societate, iar spectatorii vor avea ocazia să înveţe primele măsuri din fiecare dans în cadrul atelierelor interactive” a spus directorulValer Rus.
Deşi ambele proiecte sunt finanţate din Administraţia Fondului Cultural Naţional, desfăşurarea festivalului de dans istoric va fi sprijinită cu fonduri şi de Consiliul Judeţean.

Comentarii

Ultimă oră