Sari la conținut

NASA a ţinut ieri o conferinţă extraordinară în care a  anunţat  că s-a descoperit un „obiect excepţional în vecinătatea noastră cosmică”. Este vorba mai exact despre o supernovă în vârstă de 30 de ani, care ar putea deveni o stea neutronică sau s-ar putea transforma într-o gaură neagră. Cercetătorii cred că descoperirea este foarte importantă pentru a înţelege ce se întâmplă imediat după formarea unei găuri negre. Galaxia se află la 10 milioane de ani lumină distanţă de Pământ şi a fost fotografiată cu ajutorul observatorului Chandra.  „Dacă interpretarea noastră este corectă, este cel mai apropiat exemplu unde este observată naşterea unei găuri negre”, a afirmat Daniel Patnaude, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, care a condus studiul.
Ce sunt găurile negre. „Găurile negre sunt unele dintre cele mai interesante «obiecte» ale universului nostru. În principiu, ştim despre ele că sunt la origine nişte cadavre stelare: anumite stele îşi încheie activitatea printr-o explozie atât de puternică încât ceea ce rămâne în urmă este un obiect mult mai dens şi mult mai greu decât tot ceea ce este cunoscut. Atât de dens şi de greu încât „prinde” totul în câmpul său gravitaţional, inclusiv lumina. În interiorul găurii negre există aşa numitele «singularităţi»: regiuni în care ecuaţiile fizicii noastre încetează să funcţioneze” a explicat astrofiziacianul Călin Alexa, de la Institutul de Fizică din Bucureşti. De aceea aceste fenomene îi fascinează atât de mult pe astrofizicieni, matematicieni sau specialişti în cosmologie, a concluzionat Alexa.  
Cel mai performant. Observatorul care a descoperit gaura neagră este Chandra. El a fost lansat pe orbită în 1999, este sensibil la raze X de 100 de ori mai slabe decât cele detectabile de telescoapele precedente şi este cel de-al treilea din „cele patru mari observatoare” ale NASA.  Chandra a transmis primele imagini din interiorul unei posibile găuri negre, fotografiind rămăşiţele supernovei Cassiopeia A (în 2000), apoi a detectat emisii de raze X din gaura neagră Sagittarius A, din milocul galaxiei Calea Lactee. A fost primul telescop care a descoperit gaze reci în centrul galaxiei Andromeda şi a observat cum o galaxie mai mică este „canibalizată”.

Comentarii

Ultimă oră