Sari la conținut

Cei mai mulți români locuiesc în clădiri construite între 1919 și 1980

cei-mai-multi-romani-locuiesc-in-cladiri-construite-intre-1919-si-1980

70% din populație trăiește în locuințe cu probleme. România este o naţiune de proprietari de locuinţe. În 2016, 96% din locuinţele principale erau în proprietate personală, iar pentru marea majoritate a gospodăriilor, casa în care locuiesc reprezintă partea cea mai mare sau chiar toată averea de care dispun.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în prezent există în România aproximativ 7,4 milioane de gospodării şi peste 9 milioane de locuinţe.

Oferta imobiliară creşte cu circa 50.000 de locuinţe pe an, iar câteva mii de locuinţe ies anual din fondul locativ datorită demolărilor sau al schimbării destinaţiilor.

Totuşi rata de înnoire imobiliară este mult prea mică în raport cu vechimea stocului de locuinţe, iar marea majoritate a populaţiei locuieşte în case construite între 1919 şi 1980.

Specialiștii consideră că problemele persistă sau se rezolvă greu pentru că un număr mare de oameni nu au acces la piaţa imobiliară, principala problemă fiind rata înaltă a reparaţiilor necesare pentru eliminarea unor deficienţe sau împiedicarea deteriorării.

În ţările dezvoltate, mai mult de jumătate din proprietarii imobilelor cheltuie în fiecare an bani pentru reparaţii. Românii însă nu au resurse suficiente pentru a face reparaţii remediale sau preventive în regim continuu.

Dacă reparaţiile sunt rare şi au loc la intervale mari, ele costă mai mult pentru că problemele se agravează în timp. Necesitatea reparaţiilor şi îmbunătăţirilor permanente presupune cheltuieli cvasi-permanente care nu pot fi susţinute integral din venitul curent al gospodăriei.

Comentarii

Ultimă oră