Sari la conținut

Cel mai scump sistem informatic din ţară s-a stricat

Braşovenii care au avut treabă la CAS au aşteptat ore întregi la coadă pentru că beneficiarii celui mai scump sistem de informatizare din istoria României s-a stricat.

Sistemul a fost inaugurat în decembrie, în prezenţa preşedintelui Băsescu. Calculatoarele au "căzut" miercuri, din cauza unor probleme tehnice apărute la softul-mamă al companiei Oracle din America şi Australia - a explicat directorul CNAS.

Cel mai scump.

Sistemul a fost pus la punct în baza unui contract din 2002 şi presupune investiţii vreme de 15 ani evaluate la 120 de miliaone de euro. Finalizarea contractului ar fi astfel în 2017. Din fericire, specialiştii români în guvernare au renegociat contractul şi, după 16 acte adiţionale, el costă Asigurările de Sănătate 200 de milioane de euro iar termenul de finalizare va fi 2020.  

Activitate suspendată.

Măsura a fost luată pentru organizarea ghişeelor şi rezolvarea problemelor informatice. La Bucureşti, numărul ghişeelor va fi suplimentat cu încă cinci. "Din decenţă pentru asiguraţi, s-a suspendat activitatea până luni. Nimeni nu are nicio vină pentru că a scăzut performanţa softului. Americanii lucrează ziua, iar australienii noaptea la remedierea defecţiunii. Au mai fost astfel de defecţiuni. Că nu vor mai exista astfel de defecţiuni avem aceeaşi garanţie ca aceea că mergem pe stradă şi nu ne cade un ţurţure în cap sau că maşina abia luată nu se defectează când am ieşit cu ea pe poartă", a mai explicat, pentru Gândul, directorul CNAS, Dorin Ionescu. Acesta a spus că problemele tehnice au apărut la softul-mamă al companiei Oracle din America şi Australia şi deja s-a primit o soluţie care urmează să fie testată.

Pe ce „informatizări” sparge banii CNAS

Deşi CNAS are un departament de IT, atît la nivel central, cat şi la nivelul fiecărei structuri judeţene, Nicolae Lucian Duţă, preşedintele instituţiei a decis că e nevoie de o societate care să se ocupe de „mentenanţă şi optimizare pentru motoarele de căutare ale site-ului www.cnas.ro”. Este ceea ce, în limbajul informaticienilor se numeşte  SEO. Firma ce a obţinut  contractul se numeşte  SC BUNT STUDIO SRL şi avea 4 angajaţi în 2009 şi a primit 48.573 lei (11.00 de euro)de la CNAS pentru ca cetăţenii să găsească mai uşor site-ul instituţuiei.

Bani de spart avem

Principala scuză pe care a găsit-o directorul braşovean al CNAS Elemer Wusinczky, când a postat ilegal pe site-ul instituţiei datele personale a 30.000 de braşoveni a fost că nu există fonduri pentru notificare personală a datornicilor, aşa cum cere Codul Fiscal. Expedierea a 30.000 de scrisori personalizate pentru fiecare datornic al CNAS ar fi scostat instituţia 8000 de euro dar se pare că aceasta a preferat să dea 200 de milioane pe un sistem informatic care se mai strică din când în când, la nici o lună de la inaugurare.




Se lucrează în regim de avarie. Potrivit CASJ Brasov, din cauza disfuncţionalităţi de ordin tehnic în sistemul informatic, în zilele de joi, 13 ianuarie, şi vineri, 14 ianuarie 2011, activitatea va fi restrânsă, după cum urmează: plata în numerar a contribuţiei la FNUASS se poate face la casieria instituţiei, cât şi prin virament sau mandat poştal în contul RO52TREZ131 262 105 0302XXX deschis la Trezoreria Municipiului Braşov (se va specifica şi CUI 11335478); se suspendă activitatea de eliberare a adeverinţei de asigurat. Asiguraţii vor putea fi verificaţi de către furnizorii de servicii medicale prin sistemul informatic propriu al CASJ Braşov. Începând de luni, 17 ianuarie 2011, activitatea la nivelul CASJ Braşov va reveni la normal.

Comentarii

Ultimă oră