Sari la conținut

Cele mai ciudate impozite: pe dinţi, pe soare, pe fum, pe baie şi pe ... buric!

cele-mai-ciudate-impozite-pe-dinti-pe-soare-pe-fum-pe-baie-si-pe-buric

Birurile au apărut undeva prin Evul Mediu timpuriu. Unele dintre ele erau mai mult decât aberante, menite să stoarcă bani din piatră seacă sau chiar din soare, praf, baie, dinţi şi fumurile caselor. Ziare.com a realizat un fel de top al celor mai ciudate ... impozite.

Taxa pe fum

Este un bir de al nostru, neaoş ca fumul de lemne. A fost inventat de Vasile Lupu şi consemnat de Ion Neculce în pagini de letopiseţ. "Vasilie Voda, dupa ce au luat domnia de la Tarigrad, s-au rugat viziriului sa lasa tara de bir trii ani si alti trii ani sa de birul tarii o data. Si au scos atunce biru pre fumarit, cate un leu de casa".

Birul pe dinţi

Bineinteles, l-au inventat otomanii, pentru care orice alis-veris era binevenit in visteria tarii si chiar in buzunarele inaltilor demnitari, pentru ca pe atunci coruptia era un merit, nu un viciu.Demnitarii turci au socotit ca cetatenii cu dinti buni isi pot permite sa manance mai mult decat ceilalti, indeosebi carne si dulciuri, consumand din alimentele obstei.Ca urmare, populatia cu dantura perfecta era supusa unui impozit special. Cei cu dinti lipsa erau scutiti. Ca sa scapi de impozit, solutia era sa-ti scoti 2-3 masele!

Impozitul pe soare

Acest impozit este aplicat si astazi in statiunile din insulele Ibiza, Mallorca, Menorca si inca vreo cateva. Il platesc turistii, care vin sa se bronzeze si deci trebuie sa plateasca, pentru razele soarelui pe care le primesc gramada, direct din ceruri.Impozitul nu este mare, numai 1 euro pe zi, dar daca tinem seama ca intregul arhipelag al insulelor Baleare a fost vizitat inr-un an de 10,4 milioane de turisti straini, rezulta o suma frumusica, incasata numai pentru ca straluceste soarele.

Impozitul pe praf

Acest tip de impozit a fost introdus recent de catre autoritatile armene, pentru orice persoana care locuieste intr-o zona rezidentiala, considerand ca orice locuitor face praf in zona unde isi duce traiul, fie scuturand covoare, fie evacuand containerul aspiratorului, fie dand cu matura. Suma nu e mare: 15 centi pe metrul patrat…

Taxa  pe buric

Cum era de asteptat, acest ciudat impozit a aparut intr-o tara exotica: Egiptul. Si nu dateaza de azi, de ieri, se aplica de secole. Dansatoarele care executa in public dansuri din buric sunt obligate sa plateasca un impozit lunar, pentru a primi permis de libera practica.Traditia, foarte veche de altfel, a fost intrerupta in secolul al XIX-lea, cand dansul din buric a fost interzis cu totul, din motive religioase, dar a fost reluata ulterior iar in prezent acest tip de impozit reprezinta 400 milioane de dolari, fiind considerat al cincilea ca marime, dintre impozitele aplicate pentru profesii liberale.

Impozitul pe baie

Ţarul Rusiei, Petru cel Mare a introdus in anul 1704 un impozit pe baie, aplicabil oricui avea in casa o incapere de imbaiat sau se imbaia in apele lacurilor si ale raurilor. Valoarea impozitului era definita in functie de rangul contribuabilului: marii negustori plateau 3 ruble, comerciantii obisnuiti 1 rubla, iar taranii 15 copeici. Inaltul ucaz mentiona ca plata impozitului nu te obliga sa te si speli. Asta te priveste !

Comentarii

Ultimă oră