Sari la conținut

Centenarul jandarmilor din Ardeal, sărbătorit la 29 ianuarie 2019

centenarul-jandarmilor-din-ardeal

Jandarmii din Ardeal sărbătoresc în această lună 100 de ani de la înfiinţare.

Cu acest prilej Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Nicolae Titulescu’’ va organiza în data de 29 ianuarie 2019 o serie de activităţi dedicate unui secol de existenţă.

Bustul lui Nicolae Titulescu, dezvelit la „100 de ani de Jandarmerie Ardeleană”

În data de 29 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Nicolae Titulescu” Braşov se va desfăşura un ceremonial militar şi religios pentru marcarea celor 100 de ani de la momentul înfiinţării Jandarmeriei Ardelene.

În cadrul ceremonialului se va dezveli un bust al lui Nicolae Titulescu, diplomat al cărui nume instituţia braşoveană îl poartă începând cu Anul Centenar al României - 2018.


   „Dacă anul trecut am sărbătorit Centenarul României, în 2019 sărbătorim Centenarul Jandarmeriei Ardelene. În Transilvania, Jandarmeria a luat fiinţă în 29 ianuarie 1919, sens în care ne-am propus ca în acest an de Centenar să desfăşurăm activităţi, să marcăm cum se cuvine acest moment”, a declarat colonelul Cristian Elly Paliştan, inspector şef al Inspectoratul de Jandarmi Judetean ,,Nicolae Titulescu’’.

Momentul care a marcat întemeierea Jandarmeriei Ardelene a avut loc la puţin timp după înfăptuirea ,,Marii Uniri”, la data de 29 aprilie 1919, când prin Înaltul Decret nr. 1964/1919 pe teritoriul Transilvaniei a luat fiinţă Brigada IV Jandarmi Cluj.

Comentarii

Ultimă oră