Sari la conținut

„Cerbul cerbilor de aur”, carte eveniment, la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov

cerbul-cerbilor-de-aur-carte-eveniment-la-muzeul-judetean-de-istorie-brasov


   La Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, a avut loc un moment cultural dedicat Festivalul Cerbul de Aur 2018, la aniversarea a 50 de ani de la prima sa ediţie: o lansare de carte, „Cerbul cerbilor de aur”, sub semnătura Dorin Dumitrele.

  Volumul, apărut la Editura Ecran Magazin 2018, a fost prezentat în cadrul expoziţiei, dedicată festivalului, de la Muzeul Județean de Istorie Brașov, în prezenţa a doi dintre cei mai cunoscuţi protagonişti ai Cerbului: Ricky Dandel si Laurenţiu Cazan.


     Cartea transmite emoţia autorului care dedică această lucrare, „tuturor truditorilor care au născut acest fenomen unic numit Cerbul de Aur” şi continuă cu „Poveste de început” - povestea Festivalului Cerbul de Aur: „Suntem în martie 1968. O iarnă cu ninsori calme şi frumoase, care nu prevestea cu nimic focul năprasnic ce avea să urmeze în fierbintele august odată cu invadarea Cehoslovaciei de către armatele sovietice. În inconştienţa unei dulci şi amăgitoare linişti, ne bucuram de vestea cea mare: între 5 - 8 martie, la Braşov, întreaga Românie va fi în mare sărbătoare la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară Cerbul de Aur”.

De atunci au trecut 50 de ani, timp în care Dorin Dumitrele a luat interviuri, a ascultat poveştile interpreţilor care au urcat pe scena festivalului şi a pătruns în lumea culiselor. Toată această experienţă memorabilă se găsește în cartea „Cerbul cerbilor de aur”.

Povestind despre cum a ajuns să prezinte, întîmplător, Festivalul Cerbul de Aur, deşi la casting erau peste 500 de participanţi, Ricky Dandel a lăsat să transpară entuziasmul şi dragostea pentru acest mare eveniment. El a povestit cum a trecut de bariera lucrurilor găsite în orice biografie despre concurenţi şi participanţi prin bucuria de a-i descoperi pe fiecare în parte stînd de vorbă şi ajungînd la sufletul lor. Cartea, pe care o consideră mai mult decît o cronică, i-a readus în minte aceste momente.

Cerbul de aur nu este doar un eveniment, ci un fenomen, crede autorul (Dorin Dumitrele) care şi-a văzut visul împlinit după 50 de ani de la lansarea Cerbului de aur la Braşov.

Capitolul de deschidere se intitulează simplu, „Cântecul, dragostea mea” și descrie drumul cel mai scurt dintre două suflete – muzica.

Comentarii

Ultimă oră