Sari la conținut

Cercetătorii braşoveni - Ploile au ,,umflat,, cartofii

cercetatorii-brasoveni-ploile-au-umflat-cartofii

Cercetătorii brașoveni dau asigurări că tuberculii de cartofi  de dimensiuni mari sunt dezvoltați datorită ploii și nu a nitraților. Afirmațiile vin în contextul în care conducerea Federaţiei Naţionale Cartoful din România a anunțat, recent, că tuberculii din import, cu diametrul mai mare de 8 centimetri, existenți pe piață sunt plini de nitriţi şi nitraţi. În replică, cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de zahăr de la Braşov susțin că dimensiunea mai mare a tuberculilor este datorată acumulării de  apă.

„În condiţiile anului 2014, din cauza nivelului ridicat de precipitaţii, tuberculii de cartof pot să crească la dimensiuni mai mari, chiar la nivelul normal de fertilizare recomandat de tehnologiile de cultivare. Tuberculii mari şi foarte mari vor avea un conţinut mai ridicat de apă, deci un conţinut mai redus de substanţă uscată, cu efect asupra calităţilor culinare şi tehnologice specifice soiului cultivat“, a precizat directorului ştiinţific de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de zahăr Braşov, Victor Donescu.

La rândul său, și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a declarat că toți cartofii care intră pe piața din România pe filieră fiscalizată, fie că sunt din import sau din producție internă, sunt controlați de patru ori și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorilor.

Comentarii

Ultimă oră