Sari la conținut
cetatea-feldioara-reabilitata-pana-in-2016

Ruinele părăsite ale unei spectaculoase cetăţi construite de cavalerii teutoni acum 8 secole devin încet-încet amintire. Cetatea Feldioara sau mai bine zis, urma de ziduri ce mai rămăsese din ea, a intrat în şantier.
Consiliul Judeţean doreşte să o includă într-un circuit turistic al cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania şi prin urmare a alocat 4 milioane de euro pentru restaurarea acesteia.
Cetatea din Feldioara a fost construită de cavalerii teutoni între anii 1211-1225. A fost distrusă de-a lungul vremii de mai multe ori de către tătari, dar şi de trupele lui Vlad Ţepeş şi Petru Rareş. Dacă nu ar fi început renovarea, cetatea ar fi dispărut cu totul, pentru că, nefiind păzită permanent, dispărea bucată cu bucată.
„În strategia de dezvoltare a localităţii pe care o am, una dintre direcţii este turismul pentru că avem foarte multe monumente istorice în comună. Cum este Cetatea Feldioara, apoi Biserica evanghelică din sec. XIII-lea, Biserica fortificată de la Rotbav şi nu în ultimul rând, Monumentul studenţilor saşi”, a declarat Sorin Taus, primarul localităţii Feldiora.
„Cetatea Feldioara este un monument foarte valoros şi care poate aduce foarte mulţi bani comunei. Exact cum la Râşnov, în zilele bune sunt şi câte 2000 de turişti pe zi, eu cred că şi la Feldioara se va întâmpla acelaşi lucru”, a declarat Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Echipa care lucrează la reabilitarea Cetăţii Feldioara foloseşte materiale speciale, rezistente la intemperii, dar care sunt şi mai aproape de cele folosite la construcţia iniţială a cetăţii. Pentru a reda forma originală a fortăreţei, specialiştii folosesc fotografii şi schiţe vechi.  ”Arhitecții de la Cluj care sunt foarte profesioniști au promis că Cetatea Feldioara va arăta aproape  identic cum era la început” a spus primarul Sorin Taus. ”Am folosit tehnologii moderne pentru a face rezistente zidurile, pentru că nu ne permitem să reparăm aceste construcții din zece în zece ani. Aceasta este o reparație capitală făcută pentru cel puțin jumătate de secol, dacă nu chiar un secol” a declarat Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Județean Brașov.
Lucrările de reabilitare a cetăţii Feldioara au început anul trecut şi au termen de finalizare primăvara lui 2016. Consiliul Judeţean va face apoi demersuri pentru includerea monumentului într-un circuit turistic al cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania.

Comentarii

Ultimă oră