Sari la conținut
cetatea-feldioara-va-prinde-viata

Vechea cetate a Feldioarei prinde din nou viaţă! După patru ani în care constructorii au muncit din greu pentru a restaura cetatea, aceasta a început să prindă contur, iar în luna septembrie va fi complet refăcută.

La momentul începerii lucrărilor, din edificiu nu mai existau doar câteva urme din ceea ce a fost zidul cetăţii, astfel că lucrările de consolidare şi refacere au fost foarte dificile. Toate materialele folosite au fost speciale, piatra adusă de la Hoghiz, cărămizile identice cu cele din evul mediu, varul achiziționat din Austria, clasicul cimentul din zilele noastre neputând fi folosit. „Reconstrucţia s-a făcut cu piatră, cu cărămidă şi învelitori de ţigle ceramice. Volumetria e la nivel de peste 85% finalizată la piatră şi cărămidă, partea de lemn la 70%, acolo mai avem de tras tencuielile în proporţie de 75% şi amenajările exterioare care urmează final”, a spus Alexandru Stoica, şeful de şantier care coordonează lucrările. „Înainte au fost câteva ziduri vechi, câteva ruine. După va fi o superbă cetate medievală”, a complet Sorin Taus, primarul comunei  Feldioara.

  • Atestare documentară din 1240

Prima atestare documentară a localităţii Feldioara datează din 1240, însă strămoşii au lăsat urme încă de acum câteva mii de ani. În ruinele cetăţii s-au găsit obiecte vechi de mii de ani. Administraţia judeţeană vrea să introducă edificiul într-un circuit turistic. „Dorim ca după restaurare acest obiectiv să fie introdus în circuitul cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania”, a spus Mariana Câju, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. Ea a fost completată de celălalt vicepreşedinte CJ Adrian Gabor: „A fost destul de greu să realizăm acest obiectiv, tot ce implică bani şi mai ales că a fost finanţat 100% de la Consiliul Judeţean, dar nu imposibil”. Deşi iniţial întreaga lucrare fusese evaluată la un total de15 milioane de lei, costurile au fost de doar 10 milioane, astfel că s-au economisit peste 5 milioane de lei.

Comentarii

Ultimă oră