Sari la conținut
cimitirele-au-intra-in-era-tehnologica

Ai cartelă intri, nu ai cartelă te rogi pe lângă poartă. Un astfel de exemplu este Biserica Sfânta Adormire din Satulung Săcele. Preotul a montat la poartă un interfon.Şi asta din cauza hoţilor care în ultimiii ani au spart de trei ori biserica şi au furat din cimitir zeci de mânere metalice, plăci comemorative sau alte bunuri care au fost vândute la fier vechi.

• Răul alungat cu... cartelă

Enoriaşiii sunt chemaţi la Biserică. Numai că în zilele noastre în Casa Domnului nu mai poate intra oricine, doar cei cu cartelă. Un sistem asemănător cu cel al interfoanelor pe care le avem montatate la intratea în blocurile de locuinţe. S-a ajuns în acestă situaţie din cauza hoţilor care în ultimii ani s-au înmulţit şi fură acum orice poate fi ulterior valorificat.  „E închisă! Dacă vrem să intrăm la orice oră şi avem cartela... simplu, elegant, frumos”, explică Mircea Leb – preot.  Preotul din Săcele a luat această decizie după ce în ultimi ani biserica a fost călcată de mai multe ori de hoţi. Astfel în cimitir se poate intra doar cu cartelă, biserica este prevăzută cu sistem de alarmă, iar la geamuri au fost montat gratii. „S-a simţit nevoie să ne luăm şi noi măsuri de precauţie întrucât am avut mai multe surprize pe aici. S-au furat mânerele de pe morminte de pe capacele mormintelor, bronzul, s-au furat de pe cruci efigiile puse acolo. Erau tot felul de derbedei care distrugeau şi furau, rupeau şi furau florile şi lucruri de genul acesta, iar noi împreună cu Consiliul Parohial şi Adunarea Parohială am hotărât să închidem porţile şi pe poară să se intre numai cu cartelă ”, ne-a spus preotul Mircea Leb.

• Morminte călcate de hoţi

De aici s-a furat efigia lui George Moroianu, om de mare prestigiu, preşedintele Academiei Comerciale din Cluj. Studenţii şi profesorii de acolo au luat decizia de a pune o efigie cu chipul lui Moroianu. Era foarte frumos, din bronz, încă se mai văd urmele unde a fost prins şi am fost nevoiţi să facem o altă efigie întrucât s-a furat, s-a tăiat”, povesteşte părintele.  „De exemplu de la acest mormânt s-au furat mânerele de pe capace, nu au putut să ia cu totul au rupt numai partea de unde poţi pune mâna ca să iei capacul jos ”, ne-a mai spus părintele. Furturile au încetat o dată cu montarea sistemului de acces pe bază de cartelă, iar metoda mai puţin ortodoxă a fost primită cu braţele deschise de enoriaşi. „Da, trebuie! Pentru că nu se rup florile şi ni se fură florile şi pentru siguranţa bisericii”, spune o enoriaşă. „Nu mai intră nimeni în cimitrir, nu mai devastează că era jale cu ţiganii. Erau probleme, furau de pe cruci florile, de pe morminte, coroanele aşa o dezordine totală”, ne-a declarat o altă credincioasă. În aceste condiţii la Săcele datorită sistemului poarta lăcaşului de cult a fost închisă în calea hoţilor

Comentarii

Ultimă oră