Sari la conținut

Cinci unităţi de învăţământ din Braşov nu au medic sau asistentă medicală

cinci-unitati-de-invatamant-din-brasov-nu-au-medic-sau-asistenta-medicala

Una dintre măsurile recomandate de mai multă vreme de oficialii Ministerului Sănătăţii pentru reduce numărul cazurilor de gripă a fost realizarea unui triaj epidemiologic în şcoli.

Acum, în contextul declarării epidemiei de gripă, o astfel de măsură devine şi mai importantă, însă scoate în evidenţă şi lipsa cadrelor medicale din şcoli.

Cel puţin în municipiul Braşov, potrivit datelor Direcţiei de Asistenţă Socială, dintr-un necesar de 166 de medici şi asistente există doar 74 de medici şi asistente, care trebuie acopere 87 de unităţi de învăţământ, mergând de la o şcoală la alta. Oricât ar încerca, nu reuşesc acest lucru din moment ce, potrivit aceleiaşi surse, în municipiul Braşov sunt 5 unităţi şcolare care figurează în evidenţe ca fiind „fără cadre medicale”, dintre care 3 licee, o grădiniţă şi o şcoală gimnazială. „Încercăm, în principal, să acoperim grădiniţele, unde sunt copii mici”, a explicat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Braşov (DAS), Mariana Topoliceanu.

Reprezentanta DAS a precizat că demersuri pentru completarea schemei de personal au fost făcute încă din luna septembrie a anului trecut.

„Ministerului Sănătăţii este cel care asigură bugetul de salarii pentru cadrele medicale din şcoli. Noi le-am transmis o adresă prin care am solicitat aprobarea pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor vacante. Am prezentat şi două variante, una optimistă, care presupune completarea schemei de personal cu 92 de persoane, până la 166, dar şi una «de avarie», respectiv asigurarea fiecărei unităţi de învăţământ cu un cadru medical, ceea ce ar însemna angajarea a încă 13 oameni”, a explicat Mariana Topoliceanu.

Reprezentanta DSS a precizat că până acum nu a fost primit nici un răspuns de la Ministerul Sănătăţii. „Sper ca, în această perioadă, reprezentanţii ministerului să conştientizeze importanţa activităţii cadrelor medicale în unităţile de învăţământ”, a mai spus Mariana Topoliceanu.

În ceea ce priveşte modul în care medicii şcolari vor gestiona perioada în care este declarată epidemia de gripă, după încheierea vacanței intersemestriale, Mariana Topoliceanu a precizat că planul de acţiuni este transmis de Direcţia de Sănătate Publică Braşov.

Comentarii

Ultimă oră