Sari la conținut

Producția militară de la Carfil a crescut, în pofida crize. Mai mult, uzina, pe care  unii o vedeau închisă, anul trecut a mai angajat muncitori, pentru a onora comenzile pentru export.

Paradoxal, deși această societate este viabilă, cei de la Romarm și fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, s-au întrecut în a pune bețe în roate societății. Despre rolul de gropar al industriei de apărare al fostului ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomițianu, am scris în ianuarie, când PDL-istul a dat cu tifla unei solicitări venite de la colegul său de partid, ministrul Economiei de atunci, Ion Ariton, pentru rectificarea bugetelor pentru 50 de companii româneşti, decizie care a afectat Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Fabrica de Pulberi Făgăraş şi Pirochim Victoria.
Despre sabotorii de la ROMARM, via OSPI, citiți în continuare. Astfel, acţionarii Carfil au aprobat în 13 ianuarie 2011 decizia de separare a industriei militare de cea civilă, iar din februarie 2011 cei de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie se uită galeş la aprobare. Uzina de la Braşov este ţinută astfel departe de orice licitaţie, pentru ca șmecherii de la Romarm să facă ei jocurile la licitații cu produsele de la Carfil! Să facă jocurile și să încaseze comisioane, evident.
Acţionarii de la Carfil doreau separarea și înfiinţarea unei noi societăţi pe structura activelor de producţie militară din cadrul societăţii Carfil SA. Acest lucru înseamnă practic separarea părţii civile de cea militară, care este pe profit. Potrivit unui răspuns al Companiei Naţionale Romarm la această problemă, citat de bzb.ro, „propunerea a primit avizele legale şi este înaintată la MECMA – OPSPI (Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie – n.red.) din luna februarie 2011”.
Iar de atunci, dosarul Carfil a fost bine „îngropat“ și timp de 15 luni Romarm să vaită că  industria de apărare produce în continuare pierderi. „Filialele CN Romarm SA nu sunt profitabile, înregistrând pierderi din cauza penalităţilor calculate pentru neplata datoriilor istorice la bugetul statului, dar CN Romarm SA are un program de reorganizare care după implementare poate face societăţile profitabile”, se mai arată în acelaşi răspuns.
Numai că birocrația și prostia, dar și interesele, fac din nou să nu se miște nimic.  „E Paştele, e 1 Mai, băieţii care se ocupă sunt în concediu, eu sunt plecat din ţară etc”, erau motivele găsite de cei de la Romarm pentru a întârzia un răspuns pe această temă. Compania are nevoie de această separare, dar pentru o decizie finală în acest sens este nevoie de o hotărâre a Guvernului.
Partea civilă a rămas concentrată în turnătoria „de tristă amintire”, în care s-au investit peste 30 de milioane de dolari la începutul anilor 2000 şi care nu a fost pusă în funcţiune niciodată, aceasta aducând pierderi lunare de un milion de lei. Pe partea de producţie militară, compania braşoveană care face parte din Romarm a avut anul trecut vânzări de peste 10 milioane de dolari. „Noi am propus de mai multă vreme această separare, pentru că partea militară are nevoie de un dosar curat pentru a participa la licitaţii, iar acest lucru era mereu afectat de pierderile pe care le înregistram pe partea civilă”, a explicat, pentru bzb.ro, Ioan Tache, directorul companiei Carfil Braşov.
Potrivit Romarm, Carfil a avut în 2010 afaceri de 14,272 milioane de lei, în 2011 aceasta urcând până la 18,473 milioane de lei. Pentru acest an, însă, au fost previzionate afaceri mai mici cu o treime, de 12,629 milioane de lei.

Comentarii

Ultimă oră