Sari la conținut

Clarificări oficiale cu privire la problema apei potabile

clarificari-oficiale-cu-privire-la-problema-apei-potabile

Potrivit comunicatului de presă emis de Compania Apa, ca urmare a codului roșu de inundații s-au înregistrat creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe râul Tărlung, fapt ce a impus golirea controlată a lacului de acumulare care asigură sursa principală de apă a municipiilor Brașov și Săcele.

Aceasta a condus la creșterea turbidității mult peste valorile obișnuite, fenomen ce nu a putut fi evitat. Astfel, este posibil ca în anumite zone, alimentarea cu apă să fie insuficientă sau să aibă o turbiditate mai mare.

Zonele mai afectate sunt: Săcele, Răcădău, Timiș - Triaj, Centru, Astra și Schei. Cu toate astea, reprezentanții laboratorului de apă potabilă dau asigurări că situația e în parametri normali.

“Sunt probleme cu apa de la Uzina de apă Tărlung. La barajul de acumulare a venit o viitură puternică, este foarte colmatat, a avut turbidități și peste 300 de grade. Compania Apa a redus debitul de apă de la uzina de apă, astfel încât să o poată trata. Faptul că încă s-a mai văzut ieri o culoare gălbuie a apei se datorează faptului că, inversându-se sensul de curgere, s-au mai antrenat niște impurități. S-au analizat parametrii turbiditate – clor liber. Ce vă putem spune este că, la consumator, turbiditațile se încadrează în cantitățile excepționale, conform STAS-ului 1342 din 1991, s-a mărit doza de clor, astfel încât clorul liber rămas în apă după dezinfecția ei să asigure potabilizarea acesteia. Prezența clorului liber, în limitele admise, indică faptul că dezinfecția s-a efectuat, respectiv cantitatea introdusă a fost suficientă, dar și faptul că se realizează integritatea rețelei de distribuție. Din punctul nostru de vedere, apa este potabilă”, a declarat inginer chimist, șef de laborator Apă Potabilă, Gabriela Mățău.

Mai multe detalii aici:

Comentarii

Ultimă oră