Sari la conținut

După aproape o jumătate de secol de tăcere, clopotul din Casa Sfatului răsună din nou în vechiul burg transilvan.


Bătrînul clopot a vestit din nou ora amiezii, spre bucuria sutelor de braşoveni care au ţinut să fie prezenţi în Piaţa Sfatului special pentru acest moment. Evenimentul a fost urmat de un moment festiv deosebit: pe balconul din turnul Casei Sfatului şi-au făcut apariţia trei trompeţi – costumaţi în veşminte medievale - care au interpretat trei piese muzicale reprezentative pentru etniile care locuiesc în Braşov (respectiv maghiari, saşi şi români):  un semnal maghiar, un fragment din compoziţia "Siebenburgen" şi un fragment din opereta "Crai Nou" a lui Ciprian Porumbescu.


O nouă atracţie turistică. Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, vicepreşedintele CJ, Ion Ochi, şi consilierul Ştefan Aranyosi, care este şeful Comisiei de Cultură a CJ, instituţia căreia i se datorează reluarea tradiţiei. "Clopotul din Casa Sfatului n-a mai bătut de 50 de ani. Din anul 1953, nu ţin minte să fi auzit clopotul niciodată. Scopul nostru este să creăm un punct de atracţie turistică, o motivaţie ca turiştii să vină în Piaţa Sfatului. Inaugurarea clopotului şi reluarea obiceiului trompeţilor, alături de alte tradiţii reînviate – concertele de fanfară care au loc sâmbăta şi duminica pe Aleea de sub Tâmpa şi în Piaţa Sfatului, sunt nişte evenimente care pe lângă faptul că au o valoare de simbol, atrag turiştii", a spus Căncescu.

Bate zilnic. Clopotul din Casa Sfatului se va face auzit în fiecare zi, între orele 7.00 şi 21.00, de luni până vineri, iar trompeţii vor cânta la ora 18.00, iar sâmbăta şi duminica la orele 12.00 şi 18.00. Repunerea în funcţiune a clopotului din Casa Sfatului şi reînvierea tradiţiei trompeţilor din Cetate fac parte din programul manifestărilor pregătite de CJ, prilejuite de împlinirea a 775 de ani de atestare documentară a oraşului Braşov.

Comentarii

Ultimă oră