Sari la conținut

COD GALBEN de vreme severă la Brașov! Recomandările autorităților

cod-galben-de-vreme-severa-la-brasov-recomandarile-autoritatilor

Cea mai mare parte a țării (inclusiv Brașovul) se va afla sub COD GALBEN de precipitații abundente – ploi, lapoviță, ninsori și polei, intensificări însemnate ale vântului, până vineri, 25 ianuarie 2019, la ora 14!

Condițiile meteo vor determina depunerea unui nou strat de zăpadă și apariția poleiului.

ANM a emis o atenționare COD GALBEN de vreme rea, valabilă din 24 ianuarie, ora 4.00 și până pe 25 ianuarie, ora 14.00, potrivit căreia, în zonele de mare altitudine a Munților Banatului, Carpaților Meridionali și Carpaților de Curbură, va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări, suflând cu rafale de 60-80 km/h, viscolind și troienind zăpada. În zonele mai joase, ploaia și lapovița vor determina topirea stratului de zăpadă.

Totodată, în județele Bacău, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani și în zona Carpaților Orientali se va depune un nou strat de zăpadă, iar în județele Vaslui și Vrancea vor fi precipitații mixte ce vor favoriza poleiul. Pentru nordul și vestul Olteniei, nord-estul Munteniei și sud-estul Moldovei, sunt anunțate ploi, vânt cu rafale de 50 – 70 km/h și polei.

Ca urmare a emiterii acestei atenționări, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse primele măsuri pentru prevenirea și gestionarea producerii unor situații de urgență cauzate de vremea severă.

Inspectoratele pentru situații de urgență din județele vizate de Codul Galben sunt pregătite să activeze grupele operative, pentru a putea veni în sprijinul oamenilor încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.

Evoluția fenomenelor meteorologice va fi permanent monitorizată astfel încât, dacă situația o va impune, intervențiile pompierilor, polițiștilor și jandarmilor să se poată desfășura fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată circulației pe drumurile publice, în condițiile în care în mai multe zone din țară este prognozată depunerea de polei, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale problemelor de circulație rutieră pe timp de iarnă.

Jandarmii montani sunt la datorie pentru a le acorda sprijin turiștilor care în această perioadă se află în vacanță la munte.La nivel național, situația va fi monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI. Orice situație de risc pentru cetățeni va fi semnalată în cel mai scurt timp, astfel încât să se poată ști în orice moment unde este nevoie de sprijinul echipelor de intervenție.

Pentru siguranță, conducătorilor auto li se recomandă să nu plece la drum dacă nu au autoturismul echipat pentru circulația în condiții de iarnă. Pe drumurile acoperite de zăpadă sau polei, e necesar să se circule cu viteză redusă și să fie păstrată faţă de autovehiculul din față o distanţă confortabilă care să permită oprirea în siguranţă în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte.

Pentru a nu fi implicaţi în accidente rutiere, poliţiştii le recomandă şoferilor să folosească luminile de ceaţă, precum şi sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic; să reducă pe cât posibil viteza de deplasare; să circule cu foarte mare atenţie, pentru a putea evita orice obstacol, să evite depăşirile, iar dacă sunt necesare, să le realizeze numai după o asigurare temeinică. De asemenea, şoferii trebuie să păstreze în mers o distanţă suficient de mare între autovehicule, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă şi să manifeste permanent o conduită preventivă la volan.

Conducătorilor auto li se recomandă să se informeze în legătură cu evoluția fenomenelor meteo din zona în care urmează să se deplaseze, să respecte recomandările autorităților și eventualele restricții de circulație impuse preventiv pe unele sectoare de drum!

Orice situație de urgență cauzată de vremea severă poate fi semnalată la numărul unic de urgență 112.

Comentarii

Ultimă oră