În ziua de 16 octombrie 1612, cu mai bine de 400 de ani în urmă, a avut loc bătălia de la Feldioara, în care brașovenii s-au angajat pentru libertatea orașului lor. Principalii oponenți ai acestei lupte erau judele Brașovului Michael Weiss și Bathory Gabor (Gabriel), principele Transilvaniei. Pe câmpul de luptă și-au lăsat viața aproximativ 300 brașoveni și locuitori ai comunelor din Țara Bârsei, printre care însuși judele Michael Weiss, dar și un număr însemnat de elevi („studenți”) ai Liceului „Johannes Honterus” (documentele istorice indică fie 39, fie 22 de liceeni brașoveni, căzuți la Feldioara).

În fiecare an, Forumul Democrat al Germanilor din Județul Brașov, Parohia Brașov a Bisericii Evanghelice C.A. din România și Liceul Teoretic „Johannes Honterus” din Brașov îi comemorează pe concetățenii căzuți în lupta de la Feldioara și în general pe toți cei care și-au pierdut viața ca victime ale terorii și despotismului, ale dictaturilor de orice fel, ale războaielor și ale deportărilor în interiorul țării sau în străinătate. Anul acesta, această comemorare se va desfășura în ziua de duminica, 16 octombrie. Începând cu ora 16.00, la "Monumentul studenților” de la Feldioara va avea loc o ceremonie, cuprinzând un moment religios, depunerea de coroane și luări de cuvânt. Își vor da concursul Fanfara „Țara Bârsei” și elevi ai Liceului „Johannes Honterus”.

Nota specială a comemorării din acest an a luptei de la Feldioara va fi dată de faptul că în aceste zile se împlinesc exact 100 de ani de la bătălia de la Brașov, în care s-au aflat față în față, în cadrul confruntărilor armate din primul război mondial, armata română și trupele puterilor centrale (Austro-Ungaria, Germania). Ambele părți beligerante au suferit atunci pierderi importante, mărturia acestora fiind până în zilele noastre mai multe cimitire militare din Brașov și împrejurimi. Celor căzuți atunci și de o parte și de partea cealaltă dorim să le dedicăm în primul rând comemorarea noastră din acest an.

Manifestarea comemorativă de la Feldioara este publică, fiind invitați să participe toți cei interesați. Organizatorii beneficiază de sprijinul Primăriei Feldioara.