Sari la conținut

Comemorarea eroilor căzuţi în Bătălia de la Feldioara

comemorarea-eroilor-cazuti-in-batalia-de-la-feldioara

Într-o zi de duminică, pe 16 octombrie 1612, cu mai bine de 400 de ani în urmă, a avut loc bătălia de la Feldioara, în care braşovenii s-au angajat pentru libertatea oraşului lor. Principalii oponenţi ai acestei lupte erau judele Braşovului Michael Weiss şi Báthory Gabor (Gabriel), principele Transilvaniei.

Pe câmpul de luptă şi-au pierdut viaţa aproximativ 300 braşoveni şi locuitori ai comunelor din Ţara Bârsei, printre care însuşi judele Michael Weiss, dar şi un număr însemnat de elevi („studenţi”) ai Liceului „Johannes Honterus”.


  La 16 octombrie 1612, la Feldioara, a avut loc lupta în care oștirea brașoveană a fost înfrântă.

Michael Weiss a fost prins și ucis. A fost decapitat, iar capul său i-a fost dus lui Gabriel Báthori, la Sibiu, ca dovadă a victoriei.

În memoria conducătorului lor, brașovenii au bătut o monedă comemorativă din aur cu inscripția: „Michael Weiss 1612. Și-a făcut datoria față de patrie”. În 1887, Nonnergasse (Ulița Călugărițelor) din Brașov a primit denumirea de Michael Weiss în cinstea fostului său primar, care s-a opus guvernării tiranice a lui Gabriel Bathory.


  Pe câmpul de luptă și-au dat viața aproximativ 300 de brașoveni și locuitori ai comunelor din Ţara Bârsei, printre care și un număr însemnat de elevi („studenți”) ai Liceului „Johannes Honterus” (documentele istorice indică fie 39, fie 22 de liceeni brașoveni, căzuți la Feldioara). Între 1912-1913 a fost ridicat în onoarea acestora monumentul de la marginea orașului.


   După 1989, Forumul Democrat al Germanilor din România Brașov, a reluat tradiția comemorării și cinstirii înaintașilor printr-o serbare la acest monument.


    În fiecare an, Forumul Democrat al Germanilor din Judeţul Braşov, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România şi Liceul Teoretic „Johannes Honterus” din Braşov îi comemorează pe concetăţenii căzuţi în lupta de la Feldioara şi în general pe toţi cei care şi-au pierdut viaţa ca victime ale terorii şi despotismului, ale dictaturilor de orice fel, ale războaielor şi ale deportărilor în interiorul ţării sau în străinătate.

Anul acesta, această comemorare se va desfăşura astăzi, tot într-o zi de duminică, 16 octombrie, dar în 2016.

Începând cu ora 16.00, la „Monumentul studenţilor” de la Feldioara va avea loc o ceremonie, cuprinzând un moment religios, o depunerea de coroane şi luări de cuvânt.

Îşi vor da concursul Fanfara „Ţara Bârsei” şi elevi ai Liceului „Johannes Honterus”.


    Nota specială a comemorării din acest an a luptei de la Feldioara va fi dată de faptul că în aceste zile se împlinesc exact 100 de ani de la bătălia de la Braşov, în care s-au aflat faţă în faţă, în cadrul confruntărilor armate din primul război mondial, armata română şi trupele puterilor centrale (Austro-Ungaria, Germania). Ambele părţi beligerante au suferit atunci pierderi importante, mărturia acestora fiind până în zilele noastre mai multe cimitire militare din Braşov şi împrejurimi.

Comentarii

Ultimă oră