Sari la conținut

Compania McDonald’s România, amendată pentru publicitate înşelătoare

La numai o zi după ce fusese atenţionată că foloseşte practici înşelătoare pentru a-şi vinde produsele, compania McDonald’s România a fost amendată cu 10.000 lei pentru că nu a încercat în niciun fel să remedieze situaţia.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a constatat că, nici după sancţionare, societatea SC McDonald’s SRL nu a modificat informaţiile referitoare la produsul “cartofi prăjiţi”, prin care consumatorii sunt indusi în eroare”, a anunţat marţi ANPC, precizând că amenda de 10.000 lei a fost însoţită de „măsura încetării practicii comerciale incorecte”.
„Conform prevederilor legale, o practică comercială este considerată ca fiind înşelătoare, dacă aceasta conţine informaţii false, care induc în eroare consumatorul mediu si care îl determină sau este susceptibilă să îl determine să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o. ANPC a sancţionat în consecinţă operatorul economic, cu amendă contravenţională de 10.000 lei, dispunând măsura încetării practicii comerciale incorecte. ANPC va verifica respectarea măsurii si va dispune conform prevederilor legale”, a anunţat Autoritatea. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) informa că spotul publicitar „Cartofii prăjiţi de la McDonald’s aduc aminte de bunici” conţine două informaţii menite a induce în eroare consumatorii, autoritatea solicitând CNA aplicarea măsurilor legale ce se impun în acest caz.
„Urmare a unui control desfăşurat de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în rețeaua de restaurante Mc Donald’s asupra originii si calității cartofilor prăjiți, a rezultat faptul că produsul „cartofi prăjiți” provine din tratarea termică a produsului „cartofi congelați”, materie primă a cărui listă a ingredientelor conține următoarele: cartofi, ulei vegetal, dextroză, stabilizator: difosfat de sodiu”, anunța joi ANPC.
În replică, McDonald’s a comunicat ieri că pentru a pregăti cartofii prăjiţi foloseşte „cartofi proaspeţi, sută la sută naturali, selecţionaţi manual din soiurile de cea mai bună calitate: Russet Burbank şi Innovator“. „Pentru McDonald’s România, cartofii sunt cultivaţi în Austria şi provin de la una dintre cele mai importante companii producătoare de cartofi, Frisch & Frost Austria “, au mai arătat reprezentanții McDonald’s.
Potrivit companiei, fiecare cartof trebuie să îndeplinească standardele de calitate ale McDonald’s în ceea ce priveşte: umiditatea şi conţinutul natural de zahăr, dimensiunea, forma, culoarea, precum şi alte caracteristici.
Cele peste 120 de evaluări calitative pe care McDonald’s şi furnizorii săi le fac pentru a pregăti cartofii prăjiţi, pornind de la selecţionarea seminţelor de cartofi, până la plantarea, recoltarea, pregătirea şi verificarea produsului finit, demonstrează angajamentul companiei McDonald’s faţă de calitate.
Cartofii prăjiţi de la McDonald’s sunt atent selecţionaţi şi prăjiţi în ulei vegetal (un amestec de ulei de rapiţă şi ulei de floarea soarelui), afirmă sursa citată.

Comentarii

Ultimă oră