Sari la conținut
concert-simfonic-extraordinar-la-sala-patria


  Publicul iubitor de muzică simfonică va avea parte joi, 31 ianuarie 2019, de la ora 19.00, la Sala Patria din Braşov, de un Concert Simfonic Extraordinar ce îl va avea la pupitrul Orchestrei Simfonice pe artizanul artei dirijorale, Horia Andreescu. Invitatul serii este violoncelistul francez de mare clasă, Frederic Audibert.

În program se vor regăsi lucrari ale compozitorilor : L. van Beethoven - Uvertura “Egmont" op. 84 şi Simfonia a V-a în do minor op 67, și Edouard Lalo - Concert pentru violoncel şi orchestră în re minor.

Concertul va cuprinde în prima parte Uvertura şi concertul pentru violoncel şi orchestră în re minor şi va continua în a doua parte cu Simfonia a V-a în do minor, op. 67.

Sublimul unei creatii!?! Interpretarea unui artist ce reușește să facă corp comun cu instrumentul său!


   Violoncelistul francez, Frederic Audibert, este unul dintre acei artiști. Un om minunat, cu carismă și multă căldură este încântat de muzicienii Orchestrei Simfonice brașovene! Pentru prima data, nu doar la Brașov, ci și în România, iubitorii muzicii îl vor putea asculta pe Frederic Audibert joi, 31 ianuarie 2019, în Concertul Simfonic Extraordinar ce începe de la ora 19.00, cu o lucrare rar cântată, Concertul pentru violoncel și orchestră în re minor, scrisă de E. Lalo.


   Dirijorul Horia Andreescu a acumulat un repertoriu vast, consolidându-şi numele de dirijor de anvergură pe plan naţional şi internaţional.
În 2012 i-a fost acordată distincţia regală „Nihil Sine Deo” conferită de Regele Mihai I.

Braşoveanul Horia Andreescu rămâne unul dintre cei mai importanţi dirijori români, care au marcat viaţa muzicală a timpului nostru.

   Solistul Frederic Audibert a debutat la 17 ani în marea sala de la Unesco Paris, fiind câştigătorul a numeroase premii. În 1992 a fost încurajat de Lord Yehudi Menuhin să urmeze cariera de solist.

Beethoven și Lalo este o combinație de success ce va încânta inimile celor prezenți în sala de concerte a Filarmonicii Braşov.

Producţia muzicală a lui Beethoven este considerată în mod tradiţional ca o punte, între classicism şi romantism şi se poate împărţi în trei perioade, însă importanţa lui Beethoven în muzică este semnificativă şi din perspectiva transformării rolului compozitorului în societate. De la compozitorul medieval, artizan dependent (şi de cele mai multe ori umil) aflat în serviciul Bisericii sau al aristocraţiei, compozitorul devine, odată cu prezenţa lui Beethoven, un artist care creează dintr-o necesitate interioară şi nu la comandă. Influenţa sa asupra compozitorilor care l-au urmat a fost enormă.

Admirat deschis ca întemeietor al unei ere noi în muzică, marele compozitor german este considerat până astăzi ca o figură cardinală în evoluţia muzicii tuturor timpurilor, recunoscut şi în limbajul şi tehnica muzicii contemporane. Beethoven este revoluţionarul întemeietor al unei noi generaţii de muzicieni şi al unei alte atitudini faţă de creaţiile compozitorilor.

   Edouard Lalo, compozitorul francez de origine spaniolă, era cunoscut în epocă mai mult ca violonist. A compus mai mult pentru instrumentul al cărui interpret este: concerte pentru vioară şi orchestră, simfonia spaniolă şi fantezii instrumentale, dar şi melodii pentru voce si pian, chiar şi opere. Totodată, a scris pentru vioară şi un concert rus. Celebru este şi concertul pentru violoncel, cu o melodică de tip spaniol.

Biletele pentru Concertul Extraordinar se gasesc la casieria Sălii Patria (B-dul 15 noiembrie nr. 50 A).


   Prețul unui bilet este de 40 lei.

Comentarii

Ultimă oră