Sari la conținut
concert-simfonic-un-american-la-brasov

Filarmonica Braşov ne invită astăzi la un concert simfonic extraordinar cu titlul „Un american la Brașov” susţinut de compozitorul şi dirijorul Sabin Păutza. Spectacolul se desfăşoară la Sala Patria.


   Maestrul Păutza îi are ca invitați pe cei ce formează Anca Pârlea Band.

În program: Sabin Păutza - aranjamente muzicale din pagini celebre.

Evenimentul are loc astăzi, de la ora 19.00, la Sala Patria.


   Biletele, cu preţul unic de 40 de lei, se pot achiziţiona de la Sala Patria, astăzi, între orele 16.00 şi 19.00.


    Numele lui Sabin Păutza s-a impus în viaţa muzicală românească şi internaţională ca acela al unei personalităţi cu multiple valenţe.

Absolvent al Conservatorului din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe reputaţii Marţian Negrea, Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, D. D. Botez, Marin Constantin, Ştefan Niculescu, Aurel Stroe, şi-a continuat studiile la Academia Muzicală Chigiana din Siena, unde printre mentorii săi s-au aflat Franco Donatoni, Bruno Maderna şi Franco Ferrara.

A ocupat pe rând funcţiile de profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, dirijor permanent al orchestrei simfonice al aceluiaşi Conservator şi dirijor al Coralei „Animosi” – cu acestea din urmă susţinând concerte de succes în Polonia, Germania şi România.


   Cunoscut compozitor, lucrările sale s-au bucurat de aprecierile entuziaste ale criticii de specialitate şi publicului şi de numeroase distincţii: Premiul „George Enescu” pentru compoziţie (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor din România (1979), Marele Premiu al Radioteleviziunii Române (1981), Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul „Rudoph Nissim” al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin „Luther King Jr” pentru compoziţie (1994).

În 1984 s-a stabilit în SUA unde a fost numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, „Playnfield Symphony”, funcţii pe care le deţine şi în prezent. Debutul pe scena pe continentul american datează din anul 1985, când la prestigioasa sală Carnegie Hall din New York, Sabin Păutza s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa „Haiku”, poem pentru soprană şi orchestră.

Sabin Păutza dirijează frecvent în Europa, America şi Australia.

Renumele de care se bucură i-a adus, invitaţia de a susţine cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane, printre care Atlant Institute şi New York University.


   Numele său figurează în „Who’s Who in Music” (Cambridge, ed. 1980, 1984, 1990, 1996), precum şi în vol. „2000 de Americani Notabili” publicat de American Biographical Institute.

Este membru al Uniunii Compozitorilor americani şi membru al Biroului de Consilieri al Institutului Biografic American.

În 1996, a primit titlul onorific de Doctor în Muzică de la London Institute for Applied Research din Anglia. Firma „Swift Music Group” din Statele Unite îi editează seria „Opera Omnia” în 10 volume pe CD.

Sabin Păutza onorează în prezent invitaţiile ca dirijor şi compozitor cu orchestrele din ţară, prezenţa lui constituindu-se de fiecare dată într-un prilej de reale satisfacţii artistice.

„Domnul Păutza este un muzician care ştie exact ce vrea. Interpretările sale au amprenta unui autentic profesionalism; gestica sa precisă vorbeşte limpede şi transmite vitalitate şi entuziasm.”

Comentarii

Ultimă oră