Sari la conținut
condamnare-cu-executare-pentru-elena-udrea

Elena Udrea a fost condamnată, marți, de magistraţii Curţii Supreme la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Condamnare cu executarea pedepsei a primit şi Rudel Obreja în acest dosar. Fostul sportiv va executa 5 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită.

Magistraţii au păstrat în cazul celorlalti inculpaţi deciziiile date în faza de fond. Completul de 5 judecatori a lăsat neschimbată şi decizia de confiscare a banilor dată de instanţa de fond. Mai exact, s-a hotărât confiscarea a aproape un milion de lei, bani care ar fi fost primiți ca şpagă de Elena Udrea.

Fostul ministru trebuie să restituie către doi afacerişti suma de 900.000 de euro, bani care ar fi fost daţi mită intr-o geantă, în Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, Udrea trebuie să mai achite peste 8,1 milioane de lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Natională pentru Turism.

Acum, după ce va fi redactată minuta Instanţei, aceasta va fi transmisă organelor de executare, adică Poliţiei Capitalei.

Având în vedere că Elena Udrea este în Costa Rica, organele de Poliţie vor constata absenţa acesteia şi vor demara o nouă procedură, ce va porni de la o informare oficială către ministerul Justiţiei, moment în care va fi demarată o procedură complexă de extrădare prin intermediul ministerului, ce va include o comunicare cu Interpol şi cu autorităţile statului Costa Rica.

România nu are tratat de extrădare cu statul în care s-a refugiat fostul ministru, dar potrivit unei Convenţii internaţionale semnate de ambele state, din cauza condamnării aceasta va putea fi extrădată.

Ca să scape de executarea pedepsei, Elena Udrea ar trebui să reuşească să stea departe de România 11 ani. Acesta este timpul în care va interveni prescripţia pedepsei în cazul fostului ministru.

Comentarii

Ultimă oră