Sari la conținut

Conferința „Transportul Electric din Brașov – Trecut, Prezent și Viitor”, la Reduta

conferinta-transportul-electric-din-brasov-trecut-prezent-si-viitor-miercuri-la-reduta

„Cu sau fără troleibuze în Braşov?”


   Braşovenii vor avea ocazia, miercuri, 19 iulie 2017, la Centrul Cultural Reduta, să afle mai multe informaţii, dar şi să îşi spună părerea despre sistemul de troleibuze din oraş, în cadrul conferinţei „Transportul Electric din Braşov - Trecut, prezent şi viitor”.

Conferinţa este organizată de Asociaţia Visum pentru Educaţie şi Cultură, care, a anunţat că la eveniment vor participa „persoane cu preocupări în domeniul transportului electric, cu experiență în domeniul transportului public și reprezentanți ai unor organizații de profil. Existenţa sistemului de troleibuze este în pericol în zilele noastre. Evenimentul doreşte să contureze o viziune corectă asupra acestui tip de transport şi să facă un apel important către administraţia locală şi către factorii de decizie în vederea păstrării, rentabilizării şi dezvoltării transportului cu troleibuze la Braşov”.

Reprezentanţii asociaţiei au anunţat că pe lista invitaţilor se regăsesc experţi din Olanda şi România.

..........................................................................

Brașov este unul dintre cele mai mari orașe din România, cu peste 253.000 de locuitori. Este un centru important economic, rezidențial, universitar, medical, turistic, cu perspective de dezvoltare, fiind unicul pol de creștere din regiunea Centrală a României și are o tradiție importantă în transportul public de călători, care este organizat de către primărie în exploatare proprie încă de la 1 noiembrie 1932.

 Tradiția municipiului Brașov în transportul cu troleibuze începe la 1 mai 1959, iar rețeaua fir-contact s-a extins treptat, ajungând în 1987 să însumeze nu mai puțin de 109 km, fiind parcursă de 17 trasee.

În prezent, deși Brașovul mai are doar 25 de troleibuze, din care maximum 15 circulă la ore de vârf, capacitatea instalată de alimentare cu energie electrică a sistemului de troleibuze este dimensionată pentru 130 de vehicule electrice de mare capacitate, iar sistemul beneficiază încă de valoroase dotări imobiliare, ce ar asigura premiza unei dezvoltări viitoare sustenabile.

Administrația locală plănuieste desființarea sistemului de transport cu troleibuze în acest an, urmînd ca acestea să fie înlocuite cu autobuze diesel.

Societatea civilă este sensibilizată de acest subiect și va lua atitudine pentru a determina factorii de decizie să păstreze transportul cu troleibuze.

În aceste condiții, Asociația Visum organizează o conferință având ca subiect transportul electric la Brașov, unde se vor face prezentări și dezbateri despre beneficiile operaționale, tehnice și ecologice ale acestui tip de transport. Sunt invitate la acest eveniment persoane cu preocupări în domeniul transportului electric, cu experiență în domeniul transportului public și reprezentanți ai unor organizații de profil.

Evenimentul dorește să contureze o viziune corectă asupra acestui tip de transport și să facă un apel important către administrația locală, către factorii de decizie în vederea păstrării și dezvoltării transportului cu troleibuze la Brașov.


   Invitați:

Eric Trel (Amsterdam, Olanda), expert finanţări transporturi urbane
  Niculae Doboș (Cluj-Napoca), inginer tracțiune electrică
  Liviu Neag (Cluj-Napoca), director general CTP Cluj-Napoca, preşedinte URTP
  Tudor Măcicășan (Cluj-Napoca), specialist transporturi publice și trafic [consultant independent pe probleme de mobilitate urbană]
  Gruia Hilohi (Brașov), arhitect-urbanist, cercetător în istorie urbană
  Gabi Buhus (București), arhitect


  Conferința va avea loc miercuri, 19 iulie 2017, între orele 17:00 – 21:00, la Centrul Cultural „Reduta” (str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brașov).

Mai multe detalii se pot găsi pe http://visumbrasov.org/ .

Comentarii

Ultimă oră