Sari la conținut

Consiliul Judeţean dă o replică Bisericii Evanghelice

consiliul-judetean-da-o-replica-bisericii-evanghelice

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean,  Mihai Pascu, îi contrazice pe reprezentanţii Bisericii Evanghelice, care  susţin printr-un comunicat de presă că nu au cerut niciodată executivului judeţean plata chiriilor restante.

Mihai Pascu spune că reprezentanţii Bisericii, la sfârşitul anului trecut, au solicitat oficial aproape un milion de euro (vezi documentul in galeria foto).
Suma reprezintă, conform cererii bisericii, întârzieri la plata chiriei pentru Maternitate, Muzeul de Artă şi Etnografie, dar şi contractul de închiriere a acestor clădiri pe 2013. În aceeaşi adresă, spune Pascu, aceştia vor să obţină de la judeţ, din vânzarea Spitalului de Obstetrică,  aproape  3.400.000 de euro.
Presa braşoveană a publicat zilele trecute un comunicat emis redacţiilor, prin care Biserică evanghelică dă o replică instituţiei judeţene, care încearcă să reglementeze contractele de închiriere pe care le are cu parohia braşoveană.
“Biserica Evanghelică nu a solicitat niciodată plata unor chirii restante în cuantum de 300.000 euro pentru Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie. Chiria reală solicitată este de 12 lei/m.p. pentru Muzeul de Artă, de 10 lei/m.p. pentru Muzeul de Etnografie, iar pentru Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie S. D. Sbârcea (Maternitatea) de 2 lei/m.p.” a precizat Benjamin Ghegoiu, reprezentantul parohiei din Braşov a Bisericii Evanghelice.
“Am constatat cu surprindere,  chiar cu mâhnire, că se referă la nişte sume în lei pe metrul pătrat pentru aceste chirii,  neţinându-se cont de hârtia oficială pe care am primit-o  de la Biserica Evanghelică în data de 20 decembrie. Acolo se specifică foarte clar, negru pe alb, atât sumele restante din 2008 până în februarie 2013, cât şi chiriile lunare” a declarat     Mihai Pascu, vicepreşedintele CJ Braşov.
Conform calculelor făcute de Consiliul Judeţean pe baza adresei depuse la registratură de Biserică Evanghelică, aceasta solicită chirii restante până la data de 15 februarie 2013 pentru toate cele trei clădiri: Maternitate Muzeul de Artă şi cel de Etnografie. Este vorba despre aproape 860.000 de euro, iar pentru acest an, pentru aceleaşi imobile, o sumă de aproximativ 135.000 de euro.
La ultima şedinţă de Consiliu judeţean, aleşii au hotărât prin vot o evaluare urgentă a tuturor investiţiilor făcute de Consiliu în clădirile care acum aparţin bisericii, după retrocedare.
“Noi am investit bani publici. Arena sportivă arată aşa cum o ştiţi. Este o carte de vizită a Braşovului. Deschiderea Festivalului Olimpic European a avut loc duminică pe această arenă. Să nu uităm că 1,5 milioane de euro din fonduri publice, din banii contribuabililor braşoveni, au intrat acolo. Iar Biserica Evanghelică este proproprietar şi în general cere chirie pentru evenimentele care au loc acolo” a declarat Mihai Pascu, vicepreşedintele CJ.
Biserica Evanghelică a intrat în proprietatea clădirii în care până anul trecut funcţiona Liceul sportiv, iar instituţia a fost mutată în cartierul Astra, pentru că primăria nu a avut bani să o cumpere. Imobilul respectiv mai are puţin şi se dărâmă, pentru că după plecarea liceenilor biserica nu a mai făcut nicio investiţie în reparaţii şi reabilitare.

Comentarii

Ultimă oră