Sari la conținut

Contabilii şi notarii, în vizorul Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei a sancţionat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) cu amendă de 4,05 milioane lei (aproximativ 950.000 euro) pentru fixarea tarifelor practicate de membrii săi, a declarat preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a anunţat că nu a luat încă măsuri şi în privinţa tarifelor minime stabilite pentru serviciile notariale, însă poartă negocieri pentru a modifica legea notarilor publici.


Avertizare neluată în seamă

În urma unei investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei în 2009, s-a constatat ca CECCAR a stabilit onorariile în profesia contabilă încă din 2001, chiar dacă în anul 2000 fusese avertizat de autoritate să nu adopte un astfel de act. În 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate în euro. Aceasta este cea mai mare amendă procentuală dată de Consiliul Concurenţei - 9,2% din veniturile CECCAR în anul 2009 şi cea mai mare sancţiune aplicată unei asociaţii.


Pierderi pentru companii

Din cei aproape 34.000 de membri CECCAR, circa 70% au aplicat sau au încercat să aplice tarifele minime. „La o piaţă totală de servicii de contabilitate de 300 milioane de euro, costurile suplimentare pentru companii au fost de 15-45 milioane de euro. Pentru companiile afectate, acest cartel înseamnă o notă de plată cu 10-30% mai mare”, a declarat preşedintele autorităţii de concurenţă. La începutul acestui an, CECCAR înregistra 33.908 membri, din care 20.880 experţi contabili, 6.723 contabili autorizaţi şi 6.305 societăţi de profil.


Costuri notariale exorbitante

Bogdan Chiriţoiu spune că, spre deosebire de cazul CECCAR, în cazul notarilor există o lege care le dă dreptul să stabilească tarife minime. Consiliului Concurenţei a deschis în 2008 o investigaţie a serviciilor oferite de notari pe piaţa imobiliară. Concluziile au evidenţiat faptul că, în comparaţie cu alte state europene, România are un cost real al serviciilor notariale (raportat la veniturile populaţiei) de 14 ori mai mare decât în Germania, de 7 ori mai mari decât în Portugalia şi de 6 ori mai mare decât în Austria sau Spania. Situaţia este cauzată în mare parte de numărul limitat de notari care au dreptul să profeseze şi a tarifelor minime stabilite de Ministerul Justiţiei.

Comentarii

Ultimă oră