Sari la conținut
cooperarea-concreta-brasov-nurnberg-

În conferinţa de presă susţinută azi la sediul FDGR Braşov, consilierul local Christian Macedonschi a punctat domeniile concrete de colaborare dintre Braşov şi Nurnberg, stabilite în urma vizitei delegaţiei oficiale braşovene la Nurnberg. Acestea vor curpinde atât turismul, economia, cultura şi mediul universitar.

“În contextul european actual este foarte important să avem parteneri puternici. Nurnberg-ul este unul dintre aliaţii strategici pentru Braşov, atât din punct de vedere economic, cât şi cultural şi turistic. Ne vor susţine canditatura pentru capitală culturală europeană în 2021, după modelul Sibiu Luxemburg, care a funcţionat perfect. Vom merge în tandem, Braşov – Nurnberg.

S-au purtat discuţii despre înfiinţarea unei curse aeriene permanente Braşov – Nurnberg, din momentul în care aeroportul nostru va fi funcţional. Aeroportul din Nurnberg este înfiinţat în 1955 şi are foarte multe în comun cu aeroportul din Braşov. Este situat între două aerporturi mari ale Germaniei, Frankfurt şi Munchen, aşa cum şi noi vom fi între Bucureşti şi Sibiu. Pe parte de cargo s-a dezvoltat foarte puternic, este al şaselea aeroport din Germania, pe acest sector de mărfuri. Delegaţia braşoveană a vizitat aeroportul din Nurnberg şi ni s-au prezentat şi lucrurile pozitive şi greşelile făcute. Ei au crescut până la 3 milioane de pasageri în 2014. Operatorii aeroportului sunt jumătate municipalitatea şi jumătate Landul Bavaria, aşa cum şi la noi vor fi Consiliul Judeţean şi Consilul Local. O surpriză plăcută a fost să constatăm că la Nurnberg sunt doi consilieri locali care provin din România. Este evident că, datorită aeroportului, Braşovul va înregistra un adevărat boom economic, aşa cum a avut şi Nurnberg-ul.

S-a semnat un Tratat de Colaborare în care cele două consilii locale, din Braşov şi din Nurnberg, vor vota înfrăţirea, care va avea loc în toamnă, la Braşov, cu prilejul vizitei delegaţiei oficiale din Nurnberg. Asociaţia de prietenie între cele două oraşe este funcţională, acum. Sunt foarte mulţi braşoveni de succes la Nurnberg. Am adunat peste 20 de persoane cu performanţe deosebite. Poveştile lor vor face subiectul unui reportaj video la care lucrăm acum. Sunt oameni cu profesii diferite şi interesante, de la măcelari la producători de îngheţată, medici sau performeri în domeniul tehnic. Mitropolitul ortodox de la Nurnberg este făgărăşean, de exemplu. Mitropolia de acolo este cea mai mare din Europa de Vest.

În urma discuţiilor avute cu Camera de Comerţ din Nurnberg, vom promova în toamnă, un traseu turistic deosebit care să includă bisericile fortificate din Ţara Bârsei, dar şi din Trabsilvania de Sud, Sibiu şi Sighişoara. Acest traseu va fi prezentat tuturor marilor agenţii de turism din Bavaria. Tot cu ajutorul Camerei de Comerţ din Nurnberg, Braşovul va deveni un oraş de referinţă al Târgurilor Europene. În iulie va veni o delegaţie economică importantă la Braşov.

Totodată, vom promova la Nurnberg produse tradiţionale româneşti, aşa cum vom promova şi în Braşov, gastronomia tradiţională din Nurnberg.

O altă realizare importantă a fost stabilirea unei cooperări în mediul academic, între Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea din Nurnberg. Colaborarea va viza, în special facultăţile de Litere şi Medicină. Vor mai exista cooperări şi la nivel gimanzial şi liceal între Şcoala nr. 12 şi Liceul Honterus din Braşov şi unităţi similare din Nurnberg. Practic va fi un schimb de elevi care va prilejui cunoaşterea la faţa locului a procesului de învăţământ din cele două ţări şi oraşe”, a declarat Christian Macedonschi.

Comentarii

Ultimă oră