Sari la conținut

Coreea de Nord cheltuieşte pentru armată aproape un sfert din produsul său intern brut

coreea-de-nord-cheltuieste-pentru-armata-aproape-un-sfert-din-produsul-sau-intern-brut-

Coreea de Nord se află pe primul loc în lume în ceea ce priveşte cheltuielile pentru armată în raport cu produsul său intern brut. Aşa arată un raport recent al Departamentului de Stat american, citat de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

Potrivit documentului, care face referire la perioada 2002-2012, Coreea de Nord a cheltuit anual în domeniul militar circa 4 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 23,8% din produsul său intern brut (PIB) în intervalul menţionat.

Totuşi, în termeni absoluţi, Coreea de Nord ocupă locul 36 la nivel mondial, fiind devansată la acest capitol de Coreea de Sud, care se situează pe locul 11, chiar dacă suma cheltuită de Seul pentru forţele sale armate este de numai 2,5% din valoarea PIB-ului său, ceea ce înseamnă însă 26 de miliarde de dolari.

Primul loc în privinţa cheltuielilor militare în termeni absoluţi este ocupat de Statele Unite ale Americii, cu o medie anuală de 656 de miliarde de dolari. Pe locul al doilea se situează China, cu un buget anual pentru domeniul militar de 88,5 miliarde de dolari.    Potrivit raportului, Coreea de Nord se află pe primul loc în lume şi în ceea ce priveşte numărul militarilor în raport cu populaţia, acesta ajungând la 1,17 milioane.
Sursa adevarul.ro.

Comentarii

Ultimă oră