Sari la conținut

Creșele din Brașov se deschid în 14 septembrie

cresele-din-brasov-se-deschid-in-14-septembrie

Creșele din Brașov se deschid în 14 septembrie. Vor fi disponibile aproximativ 600 de locuri, cu distanțare de un metru!


   Închise în perioada stării de urgență, creșele din Brașov vor fi redeschise în 14 septembrie 2020. Anunțul a fost făcut luni de viceprimarul Brașovului, Costel Mihai, care a precizat că, pentru a respecta normele de distanţare impuse, din cele 806 locuri în opt creşe publice din Braşov, vor fi disponibile mai puţin de 600.

Conform aceleiași surse, în interiorul fiecărei unități va fi exista o distanțare de minim un metru între persoane, nu de 1,5 m cât au luat inițial în calcul autoritățile locale.


    În mod normal, creșele trebuiau deschise la 1 septembrie, însă ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, care să stabilească măsuri clare şi pentru activitatea acestor unităţi, în perioada epidemiei, a întârziat să apară.

„În data de 1 septembrie a apărut Ordinul comun nr. 5487/1494/01.09.2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-COV-2 (care a apărut în urma adoptării O.U.G. nr.141/19.08.2020) a fost emis. El nu prevede însă reglementări specifice şi pentru creșe, dar impune reglementări generale, specifice nivelului de învățământ preuniversitar, de educație timpurie.


   Ca de obicei, creșele, chiar dacă fac parte din sistemul de educație timpurie, au fost uitate din perspectiva reglementării deschiderii acestora. Cu toate acestea, am decis să le deschidem la aceeaşi dată cu toate celelalte unităţi de învăţământ, luând în considerare prevederile art. 3 și art. 4 din Ordin comun nr.5487/1494/01.09.2020, care impun niște termene, pentru evaluarea situației epidemiologice la nivel local, din partea Direcției de Sănătate Publică și a autorităților locale”, a explicat viceprimarul.


   Până în 14 septembrie 2020, părinții vor avea timp să pregătească dosarele și să obțină documentele medicale pentru intrarea copiilor în colectivitate.


    „Din punct de vedere al acestor documente nu există modificări faţă de anii anteriori, fiind necesare avizul epidemiologic, adeverința medicală de intrare în colectivitate, eliberată de medicul de familie, pe baza analizelor medicale de exudat faringian și examen coproparazitologic”, a precizat Mihai Costel.

Comentarii

Ultimă oră