Sari la conținut

Creşterea demografică şi o administraţie publică în slujba cetăţeanului - obiectivele lui George Cornel Comşa (Galerie FOTO)

cresterea-demografica-si-o-administratie-publica-in-slujba-cetateanului-obiectivele-lui-george-cornel-comsa-galerie-foto

În conferinţa săptămânală de joi, candidatul independent Cornel George Comşa a continuat detalierea unor capitole din Programul de guvernare şi dezvoltare a Brașovului, temele abordate astăzi fiind:

1. Demografie şi migraţie
2. Locuinţe
3. Administraţia locală - o viziune integrată a serviciilor

     "Pentru că îmi pasă de oraş, de viitorul nostru şi al copiilor noştri, pentru că aici vom trăi majoritatea dintre noi pentru tot restul vieţii, orice plan realist de dezvoltare a oraşului trebuie să înceapă de la demografie. Cifrele nu sunt deloc încurajatoare, în următorii 20 de ani, Braşovul va pierde între 11 şi 21% din locuitori, dacă nu intervenim, cei care avem puterea de a o face. Îmbătrânirea continuă, aproape 4 pensionari la 10 locuitori, mai multe boli, mai multe nevoi sociale, lipsa unui spital cu servicii integrate, scăderea populaţiei active, toate acestea probabil le vedeţi întâmplându-se şi par a nu putea fi oprite.

Există cel puţin două variante care pot opri şi intoarce această tendinţă - creşterea natalităţii şi migraţia. Tot două componente esenţiale constituie şi stimulentul pentru ca acest fenomene să se producă - locul de muncă şi locuinţa - cu alte cuvinte siguranţa şi optimismul pentru ziua de mâine. Aici o administraţie deşteaptă poate interveni, pentru a-i menţine pe tinerii braşoveni alături de noi şi pentru a stimula alţi tineri să vină şi să participe la creşterea oraşului."

     În continuare CG Comşa a arătat că investiţiile, educaţia şi corelarea pieţei muncii cu ceea ce produce şcoala braşoveană trebuie atent urmărite şi gestionate de Primar şi de toţi cei implicaţi în această misiune de revitalizare a Braşovului. Viaţa urbană se modifică mereu şi totul trebuie gândit în acest sens: timpul liber, transportul, îngrijirea, ocuparea forţei de muncă, accesul la servicii, modul de a acţiona al administraţiei.

     Cum poate un Primar sau o administraţie să intervină în trendul demografic? Comşa a făcut trecerea către subiectul următor al conferinţei explicând astfel:

     "Tinerii îşi fac o familie şi se gândesc la copii doar dacă au confortul celor două elemente menţionate - locuinţa şi locul de muncă. Ca administraţie nu poţi sta cu mâinile în sân aşteptând ca programele guvernamentale să dea roade sau nu. Trebuie să te asiguri că tinerii acestui oraş - în funcţie de opţiunile lor şi statutul familial şi financiar- au acces la locuinţe de serviciu, la locuinţe sociale sau la locuinţe achiziţionate de pe piaţa liberă pentru a fi puse la dispoziţia lor.

     Ce voi face eu în calitate de primar?

1. Elaborez un plan de dezvoltare locativă pe termen mediu şi lung, acordat la nevoile reale ale Braşovului, conform viziunii noii administraţii;
2. Stimulez construirea de locuinţe sociale în parteneriat cu dezvoltatorii imobiliari;
3. Nu în ultimul rând, voi încuraja construirea unor locuinţe de serviciu pentru tinerii care vin şi lucrează în Braşov – medici stagiari, ingineri, IT-işti, profesori care îşi mută familiile aici pentru a începe o nouă viaţă
4. Voi face licitaţie publică pentru desemnarea unui partener în vederea implementării unui program de achiziţii imobiliare de pe piaţa liberă
5. Voi institui un proces transparent de atribuire a acestor tipuri de locuinţe menţionate mai sus, pentru tinerele familii."

     Desi s-a mai referit şi cu alte ocazii la modificarea mentalităţii alesului local, candidatul independent a subliniat şi de această dată faptul că Primarul şi consilierii trebuie să servească instituţia şi cetatea, nu să şi-o aservească. În opinia domnului Comşa, Primăria, ca furnizor de servicii pentru cetăţeni trebuie să se caracterizeze prin eficienţă şi TRANSPARENŢĂ în actul administrativ şi politic local.

     "În general în România, dar şi în Braşov, oamenii nu cunosc agenda, responsabilităţile primarului, ale consiliului local şi ale funcţionarilor primăriei. Procesul decizional este netransparent iar cetăţeanul de multe ori dezinteresat. Prezentarea constantă a planurilor de dezvoltare a oraşului, a viziunii Primarului, redarea în direct online şi pe televiziunile locale a şedinţelor de consiliu local, a licitaţiilor importante, campaniile regulate de informare a cetăţenilor privind activitatea Primăriei, toate acestea pot schimba în bine viaţa oraşului. O parte din responsabilitate este transferată şi cetăţeanului, care va trebui să se implice, nu doar să chibiţeze de pe margine."

     Solicitat să dea un exemplu despre cum poate fi Primăria un furnizor de servicii mai mult decât este acum, Comşa a prezentat una dintre ideile care ilustrează, dupa parerea lui, această schimbare în bine: Ghişeul Unic de cartier

     "Ştim cu totii cât de greu le este bunicilor noştri, soţiilor sau persoanelor cu dizabilităţi să bântuie de la un ghişeu la altul de la o clădire la alta, dintr-un capăt în celălat al oraşului. Intenţionez să înfiinţez în centrul fiecărui cartier braşovean unul, două sau chiar trei (în funcţie de mărimea cartierului) Ghişee unice, care vor fi dedicate persoanelor cu dizabilităţi, vârstei a treia şi femeilor gravide sau lăuze. Aici vom instala personal calificat strict pe cele trei direcţii, personal care va avea toate actele şi formularele necesare, va putea încasa taxe, plăţi de facturi, tot ce ţine de birocraţia inutilă la care oamenii sunt supuşi astăzi.

     Vă dau un exemplu, o gravidă, sau o lăuză, mamă de câteva zile, trebuie să meargă la Primărie în centru, după care la Finanţe, după care la un contabil, după care pe Panselelor, ca să îşi facă un amărât de dosar pentru a-şi încasa banii ce i se cuvin după naşterea copilului. Am întâlnit mame plângând, că nu şi-au completat bine o foaie şi trebuia să facă traseul încă o dată! Şi mai dădeau faţă în faţă şi cu niste "acrituri"pe la ghisee. Ghişeul unic de cartier va fi la doi paşi şi va rezolva majoritatea acestui tip de probleme."

---------

     Tot în conferinţa de astăzi Comşa - în mod atipic pentru strategia unei campanii - şi-a prezentat sloganele pe care îşi va centra comunicarea publică, atât în luna aprilie (luna de pre-campanie) cât şi în luna de campanie efectivă.

     "Am constatat cu părere de rău că unii dintre contracandidaţi se inspiră constant din ideile campaniei mele, aşa încât voi clarifica unele dintre conceptele lansate de mine şi utilizate deja, cu nonşalanţă, de alţii. Atât ideea de familie, cât şi ideea recrutării oamenilor din cartiere pentru lista de consilieri, enunţate acum trei, respectiv două săptămâni fac astăzi obiectul unor mesaje de campanie ale unor competitori. Cu această ocazie poate reuşim să îi descurajăm să mai aplice astfel de practici, care nu fac cinste unor tineri cu aspiraţii înalte. Pentru a nu exista dubii pe viitor asupra "paternităţii" sloganelor iată mesajele mele pentru braşoveni în lunile care urmează:

     În linia ideii de Familie:

     "În Oraşul Coroanei, suntem cu toţii o familie!"

     "Când spun Familie, nu mă refer doar la mama, tata şi copii. Mă refer la Familia extinsă, a braşovenilor, care, indiferent că locuiesc în Astra, în Noua, Bartolomeu sau Schei, trebuie să simtă că sunt parte a unei mari familii. Coroana nu este doar simbolul regalităţii sau al monarhiei, în heraldică, peste tot în Europa şi în lume, coroana este cetatea, suma cetaţenilor unui oraş, în cazul nostru Braşovul. Acesta este conceptul pe care l-am menţionat încă de la lansarea candidaturii, am spus-o azi mai clar, pentru cei care se "inspiră", măcar să facă efortul să caute o altă explicaţie sau utilitate, să nu copieze mot-a-mot!"

     În lumina noului tip de administraţie pe care l-a prezentat şi a serviciilor în slujba cetăţeanului, candidatul independent CG Comşa a conturat următorul mesaj de campanie, pentru luna mai:

     În Oraşul Coroanei, cetăţeanul va fi Rege!
     Cornel George Comşa va fi doar Primar

    "Sper că nu ne trezim de la candidaţii "copy-paste-bold" că vor face din fiecare cetăţean al Braşovului un Împărat şi ei se vor intitula doar paharnici, ar fi păcat pentru restul titlurilor nobiliare, care s-ar putea simţi nedreptăţite" a glumit pe final Comşa.

Comentarii

Ultimă oră