Sari la conținut

Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri legea salarizării unitare din sectorul public. Conform noii legi de salarizare, anul viitor va avea loc doar încadrarea bugetarilor în grila de salarizare, fără că lefurile să fie calculate în funcţie de aceasta. Guvernul urmează să îşi asume răspunderea în faţa parlamentului pe lege, săptămâna viitoare.  
Din 2012.  Potrivit noii legi, valoarea de referinţă la care vor fi calculate salariile, este de 600 de lei. De exemplu, o secretară, care are un coeficient de 1,31, va avea un salariu de 786 de lei.  Valoarea de referinţă este brută. În lege se precizează că grila nu va intra în vigoare anul viitor. „În anul 2011 nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, conform documentului citat.
Fără prime şi tichete de masă. În ceea ce priveşte celelalte venituri de natură salarială, exclusiv salariul, angajaţii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de prime, tichete de masă, cadou şi de vacanţă, iar munca suplimentară efectuată peste durată normală a timpului de lucru sau în zilele de sărbători va fi compensată numai cu timp liber.
Cresc cu doar 15%. Referitor la salarii, premierul a anunţat ieri că lefurile bugetarilor vor creşte doar cu 15% de la 1 ianuarie 2011, în loc de 33%, cât ar fi fost necesar pentru a recupera tăierea de 25% operată în iunie. Majorarea va fi posibilă prin neacordarea celui de-al 13-lea salariu şi neplata primelor de vacanţă, pe 2011. Premierul Boc a mai anunţat că, având în vedere că din 2011 militarii vor plăti contribuţii de asigurări sociale, solda acestora va fi majorată cu 5,5%, astfel încât plata contribuţiilor sociale să nu afecteze valoarea salariilor nete plătite militarilor. Pe lângă majorarea nesemnificativă,  Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PDL, a mai anunţat că anul viitor vor fi disponibilizaţi încă 30.000 de bugetari, dublu faţă de angajamentul luat de Guvern în faţa FMI prin scrisoarea de intenţie. Motivul? „Încă  avem acest surplus de forţă de muncă în sistemul public”, a declarat Stolojan

Comentarii

Ultimă oră