Sari la conținut

Membrii comisiei juridice din Senat au adoptat, ieri, la propunerea ministerului Justiţiei, o serie de amendamente la propunerea legislativă care instituie imprescriptibilitatea faptelor incluse în categoria omorului. Astfel că această infracţiune, care până acum se prescria la 20 de ani de la comiterea faptei, nu se mai prescrie. Ca atare, poliţistul Cristian Cioacă, acuzat de uciderea soţiei sale, avocata din Braşov Elodia Chinescu, va putea înfunda puşcăria şi după anul 2027, anunţă www.libertatea.ro.
Dosar în anchetă. Avocata din Braşov, Elodia Marilena Ghinescu, a dispărut de acasă în seara zilei de 29 august 2007. Cazul a deschis o lungă anchetă a poliţiei şi procuraturii, puternic mediatizată. Elodia era căsătorită, din  18 iulie 2004, cu poliţistul Cristian Cioacă,  având împreună un băieţel, născut în ianuarie 2005. După dispariţia mamei, copilul a fost dat în îngrijirea bunicilor din partea tatălui. Cioacă a devenit principalul suspect în acest caz, el fiind acuzat de omor calificat, dosar aflat şi astăzi în anchetă, mai precis cazul este cercetat de adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob.
Iacob e convins că Elodia e moartă. „E dosarul care mi-a consumat cel mai mult timp şi cea mai multă energie. Până la urmă, adevărul va ieşi la suprafaţă, deoarece nu există crimă perfectă. Dacă până pe 30 septembrie 2012 nu vom găsi cadavrul avocatei, vom trimite dosarul în faţa instanţei. Există şi probe şi indicii clare că aici e vorba de omor”, spune procurorul Iacob. Elodia este dată şi în urmărire generală şi internaţională, iar cazul a fost ultramediatizat. Iacob este convins că, dacă Elodia trăia, „cineva, undeva pe globul ăsta ne-ar fi dat un semn că avocata trăieşte”.
Trimis în judecată şi fără cadavru. Totuşi, după 15 ani ca şi procuror care a descoperit atâţia criminali, Iacob se întreabă dacă Cioacă poate dormi noaptea: „A făcut greşeli foarte grave. Era sânge şi în casă şi în portbagaj. A încercat să arunce haine, parfumuri şi alte lucruri ale Elodiei într-o râpă... N-a găsit nicio explicaţie logică pentru ele. La început dădea declaraţii contradictorii, apoi n-a mai vrut să dea deloc. A picat şi testul poligraf. Când i-am mai cerut încă unul, a refuzat. Ce are de ascuns dacă zice că e nevinovat? Speră să nu se găsească niciodată cadavrul şi să scape. O să-l trimit în judecată şi fără cadavru”, declară ferm Iacob.


Amânare în procesul dintre Cioacă şi Poliţie. Pe rolul Curţii de Apel Braşov s-a aflat ieri un nou termen în procesul deschis de Cristian Cioacă, prin care acesta vrea să îşi recapete statutul de ofiţer de poliţie judiciară. Cioacă le-a cerut judecătorilor să constate nulitatea ordinului comandantului IPJ Braşov, la acea vreme comisarul şef Constantin Arişanu, prin care a fost pus la dispoziţie. Cioacă a mai cerut să se constate şi nulitatea avizului procurorului general al României, Laura Kovesi, prin care i-a fost retrasă calitatea de ofiţer de poliţie judiciară. Ieri, magistraţii nu au putut să judece nimic fiindcă reprezentanţii IGPR au cerut amânarea procesului pentru a-şi pregăti apărarea. Noul termen de judecată va avea loc la mijlocul lunii septembrie.

"Păi, dacă-ţi dispare soţia, te gândeşti că ori a plecat de bunavoie şi trebuie căutată, măcar pentru explicaţii, ori a omorât-o altcineva şi reclama imediat. Cioacă a a dat-o dispărută pe 8 septembrie 2007, la peste 10 zile de la dispariţie în speranţa că nu se mai găseşte nici o urmă a omorului." a declarat Marius Iacob, adjunctul procurorului general al Români

Comentarii

Ultimă oră